Sepsiszentgyörgy: adókedvezménnyel támogatja a munkahelyteremtést az önkormányzat

A beruházás értékétől és az új munkahelyek számától függően akár 70-80 százalékos is lehet az adókedvezmény mértéke.

Jelentős adókedvezményt kínál a sepsiszentgyörgyi önkormányzat azoknak a helyben bejegyzett cégeknek vagy amelyeknek kirendeltségük van bejegyezve a városban, ingatlant fejlesztenek és ezáltal munkahelyet hoznak létre. Akár 70-80 százalékkal csökkentik az ingatlanadóját azoknak a sepsiszentgyörgyi cégeknek, amelyek legalább 250.000 eurót fektetnek építkezésbe, új munkahelyeket teremtve, döntött legutóbbi ülésén a helyi képviselő testület.

Debreczeni László a sepsiszentgyörgyi önkormányzat gazdasági bizottságának vezetője a Maszol érdeklődésére elmondta: hasonló támogatási programot már tíz évvel ezelőtt hirdettek, ezt most újraindítják. Az önkormányzat által elfogadott de minimis jellegű támogatás szabályrendszere értelmében az ingatlanfejlesztés értéke, az ezáltal létrehozott munkahelyek száma és a cég tevékenységi területe alapján akár 70-80 százalékkal is csökkentik az érintett cég ingatlanadóját.

A támogatást három éves programként fogadták el, vagyis a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek vagy a városban kirendeltséggel rendelkező vállalkozások 2023 december 31-ig jelentkezhetnek a támogatásra és 2026 végéig kérhetik az adójuk csökkenését, összegzett Debreczeni László. Az adócsökkentésre vonatkozó program kombinálható egy másik támogatási programmal, melynek  keretében a sepsiszentgyörgyi vállalkozók visszaigényelhetik ingatlanadójuk 33 százalékát. A sokadik éve működő támogatási program lényege, hogy a helyi cég, amely év elején befizeti a teljes évi ingatlanadóját, visszaigényelheti annak egy részét.

A cégek adótartozásai késedelmi kamatának részleges eltörléséről is döntött a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Tóth Birtan Csaba alpolgármester rámutatott: a vállalkozásokat megviselték a koronavírus járvány miatti szigorítások, ezért néhányan adótartozást halmoztak fel. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat segítségül felajánlja, hogy a 2020 március 31-ig keletkezett adótartozások esetében eltörlik a késedelmi kamat 50 százalékát, amennyiben a cég törleszti a hátralékot. Az érintett cégek 2022 január 31-ig adhatják le erre vonatkozó kérésüket a városháza pénzügyi osztályán.

(Nyitókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?