Bővítik Sepsiszentgyörgy kulturális kínálatát

Sepsiszentgyörgy önkormányzata bővíteni szeretné a város kulturális kínálatát a lakosság igényeinek megfelelően, illetve szélesíteni az egyes művelődési intézmények kultúrafogyasztó közösségét, főként a fiatalokat szeretnék becsatolni a kulturális körforgásba.

Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere arról számolt be, hogy ezt a célt szolgálja a város lakosságára reprezentatív 1200 fős kulturális igényfelmérés is. Jövő évben lejár Sepsiszentgyörgy jelenlegi kulturális stratégiája, és annak felújításához fontosnak tartják megismerni a lakosság kulturális igényeit, hogy minél többen magukénak érezzék a különböző kulturális rendezvényeket, megőrizve és lehetőség szerint kibővítve az egyre elismertebb, pezsgő kulturális életet Sepsiszentgyörgyön.

Vargha Fruzsina szerint a felmérést készítő önkéntesek eddig azt tapasztalták, hogy a sepsiszentgyörgyiek egy része elzárkózik a válaszadástól, ezért arra kéri a lakosságot, hogy működjenek közre a felmérésben, amely július végéig zajlik. Hozzátette, nem csak az önkormányzatnak, a művelődési intézményeknek is nagy segítség lehet a lakosság kulturális igényfelmérésének eredménye, hiszen abból megismerhetik a különböző korcsoportok kultúrafogyasztási szokásait, igényeit, elvárásait, így a rendezvények, előadások kínálatát ehhez lehet majd igazítani.    

Együttműködést és aktívabb szerepvállalást várnak el a kulturális intézmények dolgozóitól

Vargha Fruzsina rámutatott, hogy minden sepsiszentgyörgyi művelődési intézménynek kialakult a stabil közönsége, ám az a tapasztalat, hogy nem minden esetben van átjárás az intézmények és közösségük között. Az alpolgármester arra szólította fel a művelődési intézményeket, hogy tartsák egymással a kapcsolatot, működjenek együtt, szervezzenek közös rendezvényeket.A szerző felvétele

Sérelmezte ugyanakkor, hogy bár ugyanazt a kulturális szférát képviselik és alakítják, a sepsiszentgyörgyi művelődési intézmények alkalmazottai nem látogatják más intézmények előadásait, rendezvényeit, és nem ajánlják azokat saját közösségüknek, ezért szeretné, ha a következőkben aktívabb szerepet vállalnának.       

Sepsiszentgyörgy két reprezentatív intézményének élére nemrég neveztek ki új, fiatal vezetőket, akik frissességet hoztak az általuk vezetett intézménybe. A Kónya Ádám Művelődési Ház új igazgatója, Tubák-Damian Diana rámutatott: rengeteg rendezvényt szerveznek a városnapoktól kezdve a különböző fesztiválokig és vásárokig, illetve állandó programjaik vannak már kialakult, főként idősebb korosztályhoz tartozó közönséggel, ám a következőkben hangsúlyosabban szeretnének nyitni a fiatal korosztály fele. Az igazgató szerint egész éves önkéntes programot indítanak, amely által a fiatalok aktívan részt vesznek a hagyományos rendezvényeik szervezésében, illetve ötleteket fogalmazhatnak meg új rendezvényekhez, hiszen ők tudják pontosan, hogy korosztályuknak mire van igénye.   

Az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) új vezetője, Bordás Beáta 17 év után tért haza szülővárosába, mivel azelőtt a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban dolgozott. Rámutatott: elődje, Vécsi Nagy Zoltán beleszületett az erdélyi képzőművészeti életbe és nagy tudással rendelkezett, ezért számára kihívás ezt a hátrányt ledolgozni. Ugyanakkor számos feladatot beazonosított, mivel az Erdélyi Művészeti Központ tevékenységéből eddig hiányzott a múzeumpedagógia, a fiatalokkal való foglalkozás, ezért szeretné az iskolákkal összekapcsolódva a fiatalabb korosztállyal megismeretni az EMÜK kínálatát, illetve szeretné az intézményt Sepsiszentgyörgyön, Erdélyben és nemzetközi szinten is jobban pozícionálni.

Bordás Beáta rámutatott: az EMÜK látogatóinak fele véletlenül téved be a kiállító terekbe mert valójában adót szeretne fizetni. Ennek oka, hogy a művelődési intézmény a városi adóhivatallal egy épületben működik. A közeljövőben szeretné megváltoztatni az Erdélyi Művészeti Központ arculati elemeit és „extrémebb” népszerűsítő anyagok által tenné a jelenleginél láthatóbbá az intézményt, mondta az igazgató, aki szerint a tárlatvezetésekhez „izgalmas eseményeket” is társítanának, hogy szélesebb közönséget vonzanak be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?