Nagyon nem tetszik a vállalkozóknak a beruházásokat támogató program lebonyolítási rendszere

Amennyiben elérnek egy minimálisan kötelező pontszámot, a pályázatokat beérkezési sorrendjük alapján rangsorolják, amit a vállalkozók elfogadhatatlannak tartanak.

Egymillió euró értékű vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vállalkozók termelő tevékenységre vonatkozó beruházásokra a 4.1.1.-POC program keretében. A program keretösszege 358 millió euró, amiből 300 millió az Európai Unió hozzájárulása, 58 millió pedig a központi költségvetésből érkezik.

A kis- és középvállalkozások érdekvédelmi szervezete, a CNIPMMR egy sor kritikát fogalmazott meg a program lebonyolítási módjával kapcsolatban. Leginkább az nem tetszik a szervezetnek, hogy a haszonélvezők azon igénylők lesznek, a pályázatok feltöltésének időrendi sorrendjében, akiknek a pályázatai megkapnak egy előre meghatározott minimális pontszámot. Tehát, ha egy cég hamarabb töltötte fel a rendszerbe a 71 pontos pályázatát, mint egy másik a maga 95 pontosát, akkor megkaphatja a támogatást, csak azért, mert gyorsabb volt, míg utóbbi pénz nélkül maradhat.

A CNIPMMR azzal sem ért egyet, hogy az igényelhető támogatás maximális értéke 1 millió euró maradt a javasolt 200 ezer helyett, mivel így lényegesen kevesebb haszonélvező lesz. Kifogásolják azt is, hogy semmiféle összefüggés nincs egy adott cég árbevétele és az igényelhető támogatás összege között. „Nem korrekt, hogy a kedvezményezettek, amennyiben megfelelnek a kiírási feltételeknek, akkor is igényelhetnek 1 millió eurós támogatást, ha 2019-ben 100 lej volt az árbevételük, 2020-ban pedig 50 lej, mivel hiányzik a tapasztalatuk, a technikai- és a pénzügyi kapacitásuk” – áll a szervezet közleményében.    

„Elfogadhatatlan, hogy egy beiktatott kormány hiányában, egy, az üzleti szféra számára létfontosságú programban a pályázatokat időrend alapján rangsorolják. A történelem azt mutatja, hogy ez a módszer visszaélésekhez vezetett. (…) Azt kockáztatjuk, hogy 358 millió euró ne azokhoz kerüljön, akiknek szükségük van rá, akik jól teljesítenek, hanem azokhoz, akik ügyeskednek” – áll a Florin Jianu elnök által aláírt közleményben.

A CNIPMMR azt kéri, hogy az új kormány beiktatását követően Nicolae Ciucă azonnal állítsa le a programot.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg