Több mint 600 Maros megyei méhészetet támogatnak még idén

A kormány még novemberben jóváhagyta az idei tavaszi hidegben és esőben hátrányosan érintett méhészek segélyprogramját. Maros megyében több mint 600 méhészet kap de minimis jellegű támogatást az év végéig.

Az országos méhészeti nyilvántartásában több mint 800 Maros megyei méhészet szerepel, ezek közül választották ki a támogatásban részesülőket. 

„Engedélyezték a kifizetéseket, és december 31-ig végre is kell hajtanunk. A döntés azért született, mert tavasszal, március–május között nagyon sok méhésznek okozott jelentős károkat a szélsőséges időjárás” – tájékoztatta a sajtót Constantin Citirigă, a Maros Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) szóvivője.Illusztráció | Fotó: Pixabay

Kifejtette, 616 méhészet kap de minimis jellegű támogatást összesen 1,4 millió lej értékben. A jóváhagyott összegeket jól meghatározott kritériumok szerint osztják szét. A méhészetek méhcsaládonként 23 lej 77 banit kaphatnak – magyarázta a szóvivő. A pénzt a méztermelés folytonosságának fenntartása érdekében hagyta jóvá a Maros Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A kedvezményezett méhészek új méhcsaládokat vásárolhatnak a kapott összegből – tette hozzá.

A támogatást az elmúlt három pénzügyi év ellenőrzését követően ítélték oda. Amennyiben valamely mezőgazdasági területen korábban részesült ilyen típusú támogatásban a méhészet, nem kaphat újra támogatást, mert a kedvezményezett által elnyert összeg három év alatt nem haladhatja meg a 20 000 eurót.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?