banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Tízéves az Összefogás fórum – megköszönték a partiumi falugazdászok idei munkáját

Mivel a koronavírus-járvány a személyes találkozóra nem adott lehetőséget, online videokonferencia keretében mondtak köszönetet egész éves munkájukért a Kárpát-medencei falugazdász-hálózat tagjainak, valamint a határon túli magyar gazdák boldogulását segítő gazdaszervezeteknek a magyar agrárminisztérium képviselői az elmúlt tíz esztendő alatt immár hagyományossá vált december eleji Összefogás fórumon.

A partiumi falugazdászok Szatmárnémetiből kapcsolódtak be | Fotók: Domján LeventeA Partiumi Falugazdász Hálózat négy megyében – Szatmár, Szilágy, Bihar és Máramaros magyar lakta vidékein – tevékenykedő falugazdászai a szervezet szatmárnémeti székhelyéről csatlakoztak be a december 3-i ünnepségbe, aminek eredetileg Budapest lett volna a helyszíne.

A péntek délelőtti online konferenciába becsatlakozó falugazdászokat, gazdaszervezeteket dr. Torda Márta, az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője köszöntötte. Évértékelőjében kitért a határon túli gazdaszervezetekkel partnerségben futó programokra, illetve megköszönte a falugazdászoknak a Kárpát-medencében végzett közösségfejlesztési, a gazdák informálását és szülőföldön való boldogulását támogató munkáját.

A főosztályvezető a Partiumi Falugazdász Hálózat tagjainak, valamint Kovács Szabolcs szervezeti vezetőnek külön köszönetet mondott az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripai Kiállításra (OMÉK) elvitt színvonalas standért, ahol a partiumi mezőgazdasági, borászati és élelmiszeripari termékek mellett a térség kulturális, népművészeti, sőt építészeti értékeit, jellegzetességeit is bemutatták.Online zajlott a konferencia

Torda Márta bejelentette: az agrárminisztérium ellenőreinek beszámolója nyomán a szaktárca az Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Vajdaságban tevékenykedő agrárszervezetek munkatársai közül – 2021-ben végzett kiemelkedő tevékenységéért – nyolc falugazdászt elismerő oklevéllel jutalmaz. A díjazottak között szerepel, Fodor István, a Partiumi Falugazdász Hálózat növényvédelmi szakembere, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület Szatmár megyei falugazdásza is. Az Agrárminisztérium elismerő okleveleit a díjazott falugazdák személyesen, a határon túli mezőgazdasági, vidékfejlesztési és szakmai együttműködések tíz éves évfordulójának március 10-re halasztott ünnepi rendezvényén vehetik át.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az online konferencia keretében sorra ismertették programjaikat, tevékenységeiket a falugazdászokat foglalkoztató agrárszervezetek is. A Partiumi Falugazdász Hálózat idei rendezvényeiről, kezdeményezéseiről Kovács Szabolcs számolt be. Kitért a vajdasági falugazdászokkal elindult együttműködésre, illetve azokra az eseményekre, melyek vagy a résztvevők száma – például a Szatmárnémetiben szervezett kétnapos Vidék a városban –, vagy pedig a kedvezményezettek száma alapján több ezer főt mozgósítottak, szólítottak meg. Utóbbiak sorába tartozik a szegények világnapjára időzített zöldség- és gyümölcs-adományozási, vagy a Magyarok kenyere-program keretében indított búzagyűjtési akció, ami révén a Partium több tucatnyi szociális intézetének, idős- és gyermekotthonainak éves liszt-szükségletét biztosítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?