Visszanyerné a betegek bizalmát a csíkszeredai kórház

A minisztériumi ellenőrzés nem tárt fel orvosi műhibát a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban januárban jelentkező szemfertőzések kapcsán. A jelzett hiányosságokat pótolta az intézmény, ugyanakkor a minisztérium jóváhagyásával folytatódhat a kórház kettes, klinikai besorolásának procedúrája. 

Lezárult az Egészségügyi Minisztérium vizsgálata a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban történt szemfertőzések ügyében – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A politikus kiemelte, hogy a minisztériumi vizsgálat megállapítása szerint nem történt orvosi műhiba a fertőzések esetében. Az elnök beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban számos ellenőrzést tartottak az intézményben. „Mindenki oda-vissza gyalulta a kórházunkat” – fogalmazott. 

Borboly Csaba elmondta azt is, hogy a minisztériumi jelentés nem állapítja meg a fertőzés okát, valamint a megyei tanács felelősségét, ugyanakkor feltárt néhány hiányosságot a kórház működése kapcsán, amelyek egy részét azóta korrigálták. „A műtőblokkot felújították, a hiányzó procedúrák elkészültek és a körforgás is kialakult. Még van néhány olyan feladat, amit meg kell oldani, de bízom benne, hogy a kórház vezetősége ezzel meg fog birkózni” – fogalmazott a politikus. Hozzáfűzte: hat esetben szabott ki bírságot a minisztérium.

Dr. Adrian Dobrică mellkassebész, dr. Konrád Judit kórházmenedzser és Borboly Csaba megyei-tanácselnök | Fotó: Hargita Megye Tanácsa

„A kórháznak az a legfőbb tevékenysége, hogy megfelelő módon fogadja és lássa el azokat a betegeket, akiknek bíznak az intézmény, az orvosaink tevékenységében. Szeretnénk újra bizonyítani, hogy ez a bizalom, nem megalapozatlan. Ennek fényében kívánjuk a munkánkat folytatni a továbbiakban és azokat a hiányosságokat, amiket az utóbbi időben az ellenőrzések során is felmerültek, mind megoldottuk” – mondta el dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a szemészeten történt fertőzések miatt felfüggesztették a megyei sürgősségi kórház 2-es besorolásának akkreditálási folyamatát. Az ügyben vizsgálatot indított az Egészségügyi Minisztérium és a rendőrség, a minisztériumi vizsgálat lezárult, erről értesítették a megyei tanácsot, a rendőrségi vizsgálat még tart.

Ebben a négy hónapban nagy nyomás alatt dolgoztak, de egymást támogatva állták a sarat, mondta dr. Adrian Dobrica mellkassebész az orvosi testület képviseletében. A vizsgálatok alatt feltárt hiányosságokat kijavították, illetve javítják, és pozitív eredmény, hogy ezek az újítások megtörténtek. És kiváló eredmény, hogy a vizsgálatok viszonylag rövid idő alatt lezajlottak, és folytatódhat a 2-es kategória akkreditálásának folyamata – zárta mondandóját az orvos.

(Borítókép: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?