Újra dr. Bodó Pál a csíkszeredai kórház szemészetének vezetője

Közös megegyezés alapján visszahelyezték osztályvezetői tisztségébe dr. Bodó Pált, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a közelmúltban tisztségéből felmentett szemész főorvosát. Kinevezése az osztályvezetői vizsga lezárultáig szól. A kórház akkreditációját ideiglenesen felfüggesztették, azonban ez nem befolyásolja az orvosi tevékenységet a már korábban felfüggesztett szemészeti műtőn kívül.

Közös megegyezés alapján, a műtéti tevékenység mielőbbi újraindítása érdekében, az Egészségügyi Minisztérium 2006-ban kiadott, 1406-os számú rendelete alapján megszervezendő osztályvezetői vizsga lezárultáig kedden újra kinevezte a szemészet osztályvezetői tisztségébe dr. Bodó Pál szemész főorvost a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége – közölte az intézmény sajtószolgálata csütörtökön.

„Jelen döntés a szemészeti osztály tevékenysége folytonosságának biztosítása, a műtéti tevékenység mielőbbi, biztonságos körülmények közötti újraindítása és a betegek bizalmának a visszaszerzése érdekében született” – szögezték le. A közleményben kitértek arra, hogy a szemészeten történt fertőzések nyomán, adminisztratív lépésként, dr. Bodó Pálnak az osztályvezetői megbízatását vonták vissza, nem pedig főorvosi státusát szüntették meg. Mint írták: ezt a kórház Etikai Bizottsága is megállapította, amikor úgy döntött, hogy a szemészeten történtek nem tartoznak a bizottság hatáskörébe, hanem adminisztratív és diszciplináris hiba történt, amelyre a szükséges lépéseket a kórház igazgatótanácsa már meghozta.

Dr. Bodó Pál szaktudására a kórház továbbra is számít, a kórház vezetősége pedig bízik abban, hogy az elkövetkezőkben osztályvezetői feladatát is maradéktalanul ellátja” – jelentették ki.  

A közleményben leírták azt is, hogy a szemészeti osztály munkatársai, és igény esetén a kórház szakszemélyzete, továbbra is tartják a kapcsolatot azokkal a betegekkel, akiknél a szürkehályog-műtétek után komplikáció lépett fel. Visszajárnak felülvizsgálatra, további kezelésre, és az intézmény arra biztatja a pácienseket, hogy az állapotukat érintő kérdéseikkel továbbra is forduljanak hozzájuk – írták.A csíkszeredai szemészet épülete | Fotó: Maszol

Közben elkezdődött a műtő felújítása, zajlanak a munkálatok a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) ellenőrzése során észlelt hiányosságok pótlására. A kórház teljes műszaki részlege a szemészeten dolgozik, most az előkészítési munkálatok vannak folyamatban. Ezt követően szaniterek és bemosakodó berendezések áthelyezése és cseréje, egy új mosdó kialakítása, a padlózat és a fal speciális burkolása, a helyiségek újraosztása, modernizálás, a tűzjelző rendszer kiterjesztése következik. Megújul a sterilizálási helyiség is, amelyben új funkcionális útvonalakat is kialakítanak. Becslések szerint a munkálatok március 25-én érnek véget – számoltak be a közleményben.

„A szemészeti osztályon történtekkel kapcsolatosan külső vizsgálatok vannak még folyamatban, ezekben a kórház közreműködik, segít” – emelték ki.

Közben az Egészségügyi Minőségmenedzsment Országos Hatóság, az ANMCS arról értesítette a kórházat, hogy 45-ös számú, 2022. 02. 22-én kiadott rendeletével (amelyet 2022. 02. 24-én közöltek ki a kórháznak) elrendelte a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház akkreditációjának ideiglenes felfüggesztését a szemészeten történt fertőzések következtében.

Az intézkedés addig lesz hatályban, amíg a kórház megteszi a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság által elrendelt lépéseket. A kórháznak ugyanakkor öt munkanapon belül ki kellett dolgoznia a hatóság számára egy tervet a felfüggesztést okozó hiányosságok megoldására. Ahogy a többi, ellenőrzést végző hatósággal, úgy a kórház az ANMCS-vel is maximálisan együttműködik annak érdekében, hogy a problémák megoldódjanak és az akkreditálás folytatódjon.

„Az intézkedés a szemészeti műtő tevékenységére fejti ki hatását, ezt a tevékenységet már felfüggesztették. A kórházban zajló orvosi tevékenységet az ANMCS rendelete nem befolyásolja, a betegek továbbra is fordulhatnak minden szakrendelőhöz, osztályhoz” – hangsúlyozták. 

Addig is, amíg a szemészeti műtő ismét fogadhat betegeket, a kórház azt tanácsolja a szemészeti problémákkal küzdőknek, hogy forduljanak a szemészeti járóbetegrendelőhöz, amely hétfőtől péntekig 7–14 óra között működik. Előjegyzést igényelni a kórház honlapján (www.spitalmciuc.ro) lehet, vagy telefonon, a 0732–500587-os telefonszámon.

Kapcsolódók

Kimaradt?