banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Hivatalból indított eljárást a rendőrség a csíkszeredai szemészeten történt fertőzések ügyében

Hivatalból büntetőjogi eljárást indított a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett testi sértés és hivatali mulasztás miatt a csíkszeredai megyei kórház szemészeti osztályán Pseudomonas aeruginosa baktériummal megfertőződött páciensek ügyében.

A kórházban 14, szürke hályoggal műtött betegnél alakult ki a szemgolyó gyulladása. Közülük hat betegnél Pseudomonas aeruginosa baktériumot azonosítottak. 13 beteget újraműtöttek. A kórház vezetősége csütörtökön közölte, hogy az újraműtött betegek közül hárman elvesztették látásukat a műtött szemen, részben a szemgolyót is eltávolították. Hat páciens látása romlott, öt páciensé pedig nem vagy csak kis mértékben romlott.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanácsának elnöke pénteken bejelentette, hogy ellenőrző testületet küldött a kórházba az ügy kivizsgálása végett. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság az ügy miatt 30 000 lej értékben rótt ki bírságokat. A vizsgálat nyomán a kórház személyzetének 11 tagja kapott valamilyen büntetést.

„Azok kaptak büntetést, akikről úgy gondoljuk, hogy személyes szerepük volt az esetben. Közülük azok, akik a mulasztásuk által elősegíthették a fertőzés kialakulását, pénzbüntetést-, azok pedig, akik közvetve felelősek, megrovást kaptak” – közölte Tar Gyöngyi. A 11 alkalmazott között van szemészeti osztályon dolgozó, a belső fertőzéseket ellenőrző részlegen dolgozó és az azt vezető alkalmazott, valamint az intézmény orvos-igazgatója is.Fotó: Maszol

Sergiu Sîngeorzan, a megyei kórház fertőzés-megelőzési osztályának vezetője szintén úgy nyilatkozott, hogy a baj a sterilizálási eljárások be nem tartásából származott, és hogy a baktérium valószínűleg kívülről került a kórházba, majd személyzeti úton terjedt el.

Maria Plumbu, a Hargita megyei rendőrség szóvivője arról tájékoztatott, hogy az ügyben senki nem tett feljelentést, a rendőrség hivatalból kezdett kivizsgálást gondatlanságból elkövetett testi sértés és hivatali mulasztás miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?