Bakteriális fertőzés történt több csíkszeredai páciensnél, akik szemműtéten estek át

Endoftalmitisz alakult ki a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztályán a január 12-én és 13-án szürkehályogműtéten átesett 14 páciensnél – ismerte el vasárnapi sajtóközleményében a Hargita megyei egészségügyi intézmény.

Amint az első betegnél észlelték a szem belső rétegeit érintő gyulladásra utaló tüneteket, a szakemberek visszahívták a megműtött pácienseket, és mindenkit megvizsgáltak – hét személytől mintát vettek, közülük kettőnél mutatták ki a pseudomonas aeruginosa baktériumot. Nem multirezisztens variánsról van szó, hanem reagál több antibiotikumra. A kezelést megkezdték, és a többi beteg is megkapta a megfelelő antibiotikumot – írták. „Mindeniknél lett gyulladás, a kórokozót viszont csak kettőnél igazolták” – tették hozzá.

A csíkszeredai kórház sürgősségi osztálya | A kép illusztráció

A kórházban mintát vettek a szemészeti műtő felületeiről is, ezután pedig általános fertőtlenítést tartottak péntek délután. Ezt követően péntek este ismét megműtöttek két beteget, akiknél a kialakult endoftalmitisz ezt szükségessé tette. Szombaton folytatódtak a műtétek és mindegyik beteget ismét meg fogják műteni annak érdekében, hogy a szemben kialakult gyulladást csökkentsék. Az operáció során igyekeznek a gyulladásos elemeket a szemből a legnagyobb mértékben eltávolítani, és egyúttal antibiotikumos kezelést is beadnak – magyarázták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az intézmény tájékoztatása szerint a betegek állapota jelenleg kielégítő. Hozzátették: az endoftalmitisz előfordulhat szürkehályogműtétek után, ezek a fertőzések – a kórház illetékesei szerint – a nyugat-európai országokban is előfordulnak. „Sokat segített ebben a helyzetben, hogy a kórháznak van Vitrectom készüléke, ezzel végzik a betegek újabb műtétjét és ez nyújtja a legnagyobb esélyt a gyógyulásra. A kezelésbe a kórház orvosai mellett elismert külső szakembert is bevontunk, és magyarországi szemsebész is ideutazik tanácsadás céljával” – olvasható a közleményben. 

A fertőzés miatt a kórház vezetősége és a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) is kivizsgálást indított. A legközelebbi tájékoztatást hétfő délre ígérték.

Kapcsolódók

Kimaradt?