Korszerű citosztatikumot keverő és adagoló rendszert kapott a csíkszeredai onkológia

Romániában egyedülálló, citosztatikus kezeléseket megkönnyítő keverő és adagoló rendszert adtak át pénteken a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A berendezések a daganatos betegek kezelését, gyógyszeradagolását teszi gördülékenyebbé és biztonságosabbá. Az intézmény működése a javuló járványügyi adatok miatt részben visszaáll a korábbi rendre.

A sajtó és a fenntartó Hargita Megye Tanácsának képviselői jelenlétében adták át azt a korszerű, Romániában egyedülálló keverő és adagoló rendszert, amelyet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai osztálya kapott.

Az intézmény menedzsere, dr. Konrád Judit az átadón hangsúlyozta: betegbiztonság szempontjából kiemelt jelentősége van a megvalósításnak. Hozzátette: a daganatos betegek javát, gyógyulását szolgálják a berendezések, amelyek segítségével biztonságos körülmények között, pontosan és a higiéniai szabályok teljes betartásával kaphatják a paciensek a kezeléseket. A rendszereket egy biztonságos szerver egészíti ki, amelynek értéke 20 ezer lej, és adományból vásárolt meg a kórház, hangzott el.Fotó: Farkas Endre

„A beruházás valójában két részből áll: egy automata és egy félautomata rendszerből. A félautomata rendszer egy citosztatikum-keverő, aminek az ára közel 1,5 millió lej. Az összeg 90 százalékát az egészségügyi minisztérium hozzájárulásából álltuk, a fennmaradó részt perig Hargita Megye Tanácsa biztosította. A másik rendszer egy automata adagoló, aminek az ára közel 800 ezer lej, a finanszírozása az említett módon történt” – részletezte az igazgató.

Mint kifejtette: a két rendszer beszerzése és beüzemelése hosszadalmas folyamat volt, és az onkológia személyzetének is külön képzéseken kellett részt venniük a használatához. Konrád Judit hangsúlyozta: országos premierről van szó, sehol máshol nincs olyan onkológia, ahol ez a két rendszer együtt működik. Az intézményvezető köszönetet mondott az RMDSZ parlamenti képviseletének a kórháznak nyújtott támogatásokért.Fotó: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Dr. Csató Szilárd, az onkológiai osztály szakorvosa kiemelte: a két berendezés pontosság és gyorsaság szempontjából is megkönnyíti a gyógyítási folyamatot. Kiemelte: egyszerre 35 citosztatikus kezelést tudnak a rendszer segítségével előkészíteni. A rendszerek a betegek minden gyógyítással kapcsolatos adatát tárolják – tette hozzá. „A két rendszer együtt biztosítja és növeli a minőségi és mennyiségi mutatókat az onkológiai osztályon” – fogalmazott a szakember.

A kórházat fenntartó megyei tanács képviseletében Borboly Csaba elnök elismerését fejezte ki az intézménybe folyó szakmai munka iránt. Kiemelte: számos előremutató terv vár még megvalósításra a kórház fejlesztése terén, hogy a megye lakosainak ne kelljen máshová elutazniuk gyógykezelés miatt.

A Covid-ellátás jelenlegi helyzete

A koronavírusos fertőzöttek ellátásával és a visszarendeződési lépésekről is tájkoztatott az intézmény vezetősége.

A padémia kezdetétől, 2020. április 8-tól mostanig a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban összesen 2690 Covid-beteget láttak el, közülük 311-en elhunytak. A legtöbb bennfekvő Covid-beteg 2021. október 25-én volt, aznap 192 koronavírusos pácienst ápoltak a kórházban. A legtöbben 2021. október 24-én hunytak el, akkor egy nap alatt hét beteget vesztette életét. Pénteken 26 koronavírusos pácienst látnak el a kórházban, közülük 4 beteg szorul intenzív terápiás ellátásra és 21 oxigénes légzéstámogatásra.

A koronavírusos betegek számának csökkenése nyomán számos átrendezés lépett életbe a Covid-betegek további ellátása, a fertőzésgyanús esetek kezelése és a más megbetegedésben szenvedő páciensek ellátása érdekében: a belgyógyászati osztály és a gasztroenterológiai osztály, amelyek átálltak korábban Covid-ellátásra, december 1-től, illetve november 28-tól visszatértek specifikus tevékenységükre. December 13-tól a bőrgyógyászati osztályról a fertőző betegségek osztályára kerül vissza a nem covidos fertőző betegségekben szenvedő páciensek ellátása.

A Covid intenzív terápiás részlegen az ágyak száma 4-re csökkent, a gyermekgyógyászati osztályon pedig 10-ről 4-re csökkentették a Covid-betegek ellátására fenntartott ágyak számát. A Covid-betegeket a tüdőgyógyászati osztályon látják el, illetve ágyak maradnak számukra a neurológiai osztályon. A koronavírus gyanújával kórházba kerülő betegeket a tüdőgyógyászati osztályon és a belgyógyászati osztályon látják el. A poszt-Covid szindróma miatt kezelésre szoruló betegeket a tüdőgyógyászati osztályon, a belgyógyászati osztályon és a fertőző betegségek osztályán kezelik. Továbbra is gyorstesztet végeznek minden beutalt páciens számára.

(Borítókép: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház)

Kapcsolódók

Kimaradt?