Szűrővizsgálatot szerveznek a férfiak egészségéért a csíkszeredai kórházban

November a férfi egészség hónapja, amikor az egészség megőrzésére, a szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel világszerte a figyelmet, erre összpontosít a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház.

Csatlakozva a férfi egészség hónapjához, az egészségügyi intézmény ebben a hónapban, november 30-ig minden 45 év feletti bent fekvő férfi beteg számára ingyenesen elvégzi a PSA-vizsgálatot. A múlt heti betegforgalom adataira alapozva ez mintegy 250 férfi szűrését fogja jelenteni – írja közleményében a megyei kórház.

Felhívják a figyelmet, hogy a férfiaknál a második leggyakoribb daganattípus a prosztatarák. A korán felfedezett prosztatadaganatok jó eséllyel gyógyíthatók, ezért fontos az időben elvégzett szűrővizsgálat. Az urológusnál zajló klinikai vizsgálat kiegészítője vagy megelőzője is lehet a PSA (prosztata specifikus antigén) laborvizsgálat, amely kimutathatja a veszélyeztetettséget. A vérből vizsgált PSA emelkedett szintje a prosztata megnagyobbodására vagy daganatra is utalhat.

A kórház szakemberei tanácsolják minden 45 év feletti férfi számára ezen vérvizsgálat elvégzését, és amennyiben ennek az eredménye nem megfelelő, urológus szakorvos felkeresését.

(Címlapkép: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház)

Kapcsolódók

Kimaradt?