Még mindig vizsgálják, pontosan hogyan fertőződhettek meg a csíkszeredai szemészet páciensei

Ismertették szerda reggel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztálya azon 14 páciensének helyzetét, akiknél szürkehályogműtét után endoftalmitisz alakult ki. Tájékoztattak továbbá az ennek nyomán indult belső ellenőrzés eddigi eredményeiről is. 

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere elmondta, a szemészeti osztályon történt fertőzés nyomán továbbra is folyamatban van a belső vizsgálat. A páciensek állapotáról kifejtette, egyeseknél gyorsabb, másoknál lassabb, de folyamatos javulást észleltek.  Az ellenőrzések eredményeiről közölte, kimutatták a pseudomonas baktériumot egy olyan folyadékból, amelyet mind a 14 szürkehályogműtét során használtak. Ezzel a speciális folyadékkal mossák folyamatosan és fenntartják a nyomást a szemben.

„A legfontosabb számunkra, hogy kiderüljön, hogyan fertőződött meg ez a folyadék és a 14 beteg. Azért, hogy megbizonyosodjunk erről, további, bontatlan flakonokból is mintát vettünk, ezek eredménye negatív lett. Mintát vettünk a folyadékot adagoló személyzet kezéről is, ennek az eredménye még nem ismert. A szemészeti műtő felületeiről vett minták negatívak lettek. A belső vizsgálat során ugyanakkor a sterilizálással kapcsolatosan hiányosságok merültek fel. Folytatjuk a vizsgálatokat, belső ellenőrzéseket, várjuk még a többi minta eredményét” – összegezte a menedzser. 

Dr. Bodó Pál, a szemészeti osztály vezetője azt mondta, minden érintett beteg általános állapota javult az elmúlt napokban. „Két személynek nagyon jó a látása a műtött szemén, 12 személynél pedig enyhe javulást tapasztaltunk. Reméljük, hogy a javulás folytatódik. Továbbra is mind a 14 beteg be van utalva, folyamatosan ellenőrizzük az állapotukat és további kezelést kapnak” – ismertette.

Fotó: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház | Facebook

Dr. Sîngeorzan Sergiu, a kórház Egészségügyi Ellátással Összefüggő Fertőzéseket Megelőző Egységének vezetője felvázolta, a műtét után endoftalmitisszel visszatért, visszahívott 14 páciens közül 6 esetében mutatták ki a Pseudomonas baktérium jelenlétét. Ezt a baktériumot azonosították egy, a műtétek során használt folyadékban is. A kórokozónak egy olyan törzse ez, amelyik több antibiokumra is érzékeny. „Folytatjuk a vizsgálatokat, hogy kiderüljön, hogyan került át a baktérium a 14 páciensre és, hogy milyen hibák történhettek. Várjuk még több minta eredményét is” – közölte.

Amint elhangzott, a kórház a további eredményekről is be fog számolni a sajtónak, a közvéleménynek.

A sajtótájékoztatón Borboly Csaba, a kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke megköszönte a sajtó türelmét és a lakosság bizalmát a kórház irányába, ugyanakkor a szemészet csapatának is, hogy a probléma észlelése után, saját és külső erőforrásokat is mozgósítva, mindent megtettek a 14 érintett páciens érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?