Nem kórházi baktériummal fertőződtek meg a csíkszeredai szemészet betegei

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztályán endoftalmitisz miatt újraműtött betegek állapota stabilizálódott, az első vizsgálatok azt igazolták, hogy nem kórházi környezetből származó Pseudomonas aeruginosa baktériummal fertőződtek meg a páciensek – írja a Maszolnak eljuttatott közleményében az egészségügyi intézmény.

Január 14–16-án újraműtöttek 13-at azon 14 beteg közül, akiknél a korábbi szürkehályogműtétjük után endoftalmitisz alakult ki. Egy páciens visszautasította a műtétet, őt gyógyszerekkel kezelik.

Mint írják, az endoftalmitisz miatt visszahívott betegek látása jelentősen romlott az aktív gyulladás miatt. A műtétek célja a fertőzés, gyulladás megállítása volt. Jelenleg az aktív gyulladás csökkent mindenkinél, még annál a betegnél is, aki nem vállalta a műtétet és kezelésben részesült. A műtéteknek és kezeléseknek köszönhetően az aktív gyulladás csökkent, illetve megszűnt minden betegnél – jegyzik meg.

Mindannyiuk állapota további kezelést és szoros követést igényel, még mindig kórházban vannak. Amit emberileg és szakmailag tenni lehet ezekben az esetekben, az megtörtént, a követés és a kezelés folytatódik. Ha valakinél szükséges, további sebészeti beavatkozást hajtanak végre – részletezték a közleményben.

Hozzáteszik: az eddig véglegesített laborvizsgálatok összesen öt betegnél igazolták a Pseudomonas aeruginosa jelenlétét. Két minta esetében készült el eddig az antiobiogram, ennek eredménye szerint a baktérium érzékeny több antibiotikumra. Ez azt jelenti, hogy külső forrásból származik, nem a kórházakban néha előforduló, multirezisztens fajta okozta.A csíkszeredai szemészet és bőrgyógyászat épülete | Fotó: Maszol

Azt, hogy miként került be a kórházba és hogyan történt a fertőzés, a kórház még mindig vizsgálja. Hétfőn újabb mintákat vettek a műtét alatt használt folyadékokból, gyógyszerekből, ezek vizsgálati eredménye egy-öt napon belül lesz meg. Közben folytatják az ellenőrzéseket a szemészeti osztályon.

„Amíg be nem bizonyosodik, hogy a szemészeti műtő biztonságosan használható, addig a sürgős műtétre szoruló betegeket a sepsiszentgyörgyi Sepsiszentgyörgyi dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházhoz irányítjuk át. A belső vizsgálat eredményeiről, a laboreredményekről később tájékoztatjuk a közvéleményt, amint releváns információkat kapunk” – zárja közleményét a megyei kórház.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?