banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Ismét Marosvásárhely veszi át a súlyos betegeket Hargita megyéből

A jövőben ismét a Maros Megyei Klinikai Kórházba szállítják át azokat a súlyos állapotú betegeket Hargita megyéből, akik olyan szakorvosi beavatkozásra szorulnak, amit a lakhelyük szerinti egészségügyi intézményekben nem tudnak elvégezni.

A pácienseknek és hozzátartozóiknak is előnyösebb ez a helyzet | Illusztráció: Gábos AlbinErre a Hivatalos Közlönyben múlt héten megjelent egészségügyi minisztériumi rendelet alapján van lehetőség. A rendeletet dr. Vass Levente államtitkár, az RMDSZ szakpolitikusa írta alá. A megyék regionális központokba besorolásáról szóló rendelet figyelembe veszi az adott régió társadalmi-gazdasági fejlettségi szintjét, valamint a megyei kórház és az egyes regionális központok, illetve a kórházak közötti távolságokat légi és földi úton. Ezek alapján Maros, Fehér, Hargita és Szeben megye a marosvásárhelyi egyetemi klinikai központhoz tartozik.

Ezt megelőzően a Hargita megyei kórházakat egy korábbi rendelettel „áthelyezték”, Maros megyétől Brassóhoz, illetve az ehhez tartozó regionális egészségügyi egységekhez kerültek. Erre akarták építeni új Brassói Regionális Kórház megépítésének alapjául szolgáló megvalósíthatósági tanulmányt.

„Örülök, hogy megszületett ez a döntés, és a Hargita megyei betegek sokkal gyorsabban, jobb orvosi ellátásban részesülhetnek. Marosvásárhelyre, ha vészhelyzet volt, általában helikopterrel történt a páciens szállítása, Brassóba viszont a beteget csak mentővel lehetett szállítani” – nyilatkozta Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője.

A távolság, valamint a brassói egészségügyi személyzettel való akadozó kommunikáció – a többségében magyarok lakta Hargita megyéből érkező páciensek egy részének nehezére esett a román orvosokkal és ápolókkal beszélniük, elmondani problémáikat – az egyik oka annak, hogy a Hargita megyei kórházak vezetősége is előnyösnek tartja az új miniszteri rendeletet.

„Egy kritikus beteg számára nem mindegy, hogy 200 kilométerre vagy 100 kilométerre kell szállítani. Nagy szükség volt a helyzet változtatására. Volt olyan eset, hogy a marosvásárhelyiek vissza kellett utasítsanak, azért mert Brassóhoz tartoztunk. A rossz kommunikáció miatt többször volt olyan eset is, hogy a brassói központban későn tudták fogadni a beteget. Szerencsére nem volt olyan esetünk, amikor a beteg egészségi állapota visszafordíthatatlan károkat szenvedett emiatt. Legtöbbször a koraszülöttek számára kérünk átutalást, de a súlyos kardiológiai problémákkal küzdő betegeket is Marosvásárhelyre küldjük, hiszen ott sokkal jobb körülmények állnak rendelkezésre” – jelentette ki Fülӧp Enikő, a Gyergyószentmiklósi Városi Kórház vezetője.Vásárhelyre légi úton is történhet a betegszállítás | Illusztráció: Agerpres

Bár Hargita megyében sok páciens a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba kerül, vannak olyan esetek, amelyek túllépik a kórház kompetenciáit – mondta dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetője.

„Nagyon vártuk ezt az új rendeletet. Mivel legtöbb kollégánk Marosvásárhelyen végezte az orvosi egyetemet, ismerik az ottani orvosokat, ennek köszönhetően a konzultációk is könnyebben mennek.  Brassóban valószínűleg nagyon jó képességgel és felkészültséggel rendelkező orvosok vannak, de nem ismertük egymást, ezért nehezebben kommunikáltunk velük. Most, hogy rendelkezni fogunk a helikopter-leszállópályával, sokkal könnyebb lesz a betegek átszállítása Csíkszeredából Marosvásárhelyre” – mondta a kórház vezetője.

A brassói központhoz való tartozás amőgy nem akadályozta meg, hogy bizonyos ügyeket Marosvásárhely vegyen át. „Vészhelyzet esetén fogadtuk a pácienseket a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórházban. Bár a brassói kórház jól felszerelt, nem rendelkezik minden szükséges szakterülettel, például a beteg újszülöttek élettanával, kórtanával foglalkozó szakterületekkel. Most, hogy hivatalosan is hozzánk tartozik Hargita megye, fogadjuk azokat a betegeket, akiket nem tudnak kezelni a Hargita megyei kórházakban” – közölte dr. Mariana Salanța, a rohammentő-szolgálat (SMURD) marosvásárhelyi koordinátora.

Kovászna megye továbbra is a Brassó Megyei Sürgősségi Kórház beavatkozási körzetébe tartozik.

Kapcsolódók

Kimaradt?