Ismét Covid-osztállyá alakítják a csíkszeredai kórház belgyógyászatát

A covidos páciensek számának emelkedése miatt csütörtöktől a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a belgyógyászati osztályt is megnyitja koronavírusos betegek ellátására. A kórházban csütörtöktől összesen 139 ágy áll rendelkezésre a covidos betegek számára.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban jelenleg 94 covidos pácienst ápolnak az intézmény tüdőgyógyászati, fertőző betegségeket ápoló, neurológiai (10 fenntartott ágy), gyermekgyógyászati osztályain (10 fenntartott ágy) és a koronavírus-fertőzöttek számára kialakított intenzív terápiás részlegen (10 ágy) – közölte a kórház szerdán kiadott közleményében.

Miután a két csíksomlyói osztály kapacitása a maximumhoz közelít, csütörtöktől megnyitják a Covid-betegek ellátására a belgyógyászati osztályt, ahol 41 ágy áll rendelkezésre.Fotó: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Közölték: a belgyógyászati problémákkal a kórházhoz forduló betegeket a kardiológiai osztály fogadja. Ugyanakkor annak érdekében, hogy minden sürgősségi esetet jelentő beteg megkapja a megfelelő ellátást, a belgyógyászati és kardiológiai osztály csökkenti a krónikus megbetegedésekkel küzdők beutalását. A belgyógyászati járóbetegrendelő továbbra is a megszokott program szerint működik – tették hozzá.

A kórházban csütörtöktől összesen 139 ágy áll rendelkezésre a covidos betegek számára (10 intenzív terápiás hely), szükség esetén ez a szám tovább bővíthető, annak érdekében, hogy minden beteget megfelelően elláthassanakk. A covidos betegek számának növekedése miatt a fertőző betegségek osztályáról január 18-án már a bőrgyógyászati osztályra költözött a nem covidos fertőző betegségekben szenvedőket ellátó részleg – emelték ki.

A szerdán bennfekvő betegek közül 68-an szorulnak oxigénes légzéstámogatásra, közülük hat személyt látnak el az intenzív terápiás részlegen, és összesen 23 beteg állapota kritikus. A Covid-19 miatt bennfekvő betegek 77 százaléka nincs beoltva koronavírus ellen.  

Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, a megyei önkormányzat továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a kórház igényei és javaslatai alapján a kapacitást úgy bővítsék, hogy mindenki megkapja a megfelelő ellátást. „Ugyanakkor azt is szem előtt tartjuk, hogy a Covid-betegek számára fenntartott kórházi ágyszám 75 százalékos elfoglaltságához kötött az online oktatásra való áttérés. Igyekszünk ezt is megelőzni az intézkedésekkel, hogy a jelenléti oktatást lehessen fenntartani” – mondta Borboly Csaba.

Kapcsolódók

Kimaradt?