banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Visszavonták a csíkszeredai kórház szemészeti főorvosának kinevezését

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház igazgatótanácsa visszavonta szemészeti osztály vezető főorvosának, valamint főnővérének kinevezését. Az intézményben történt szemészeti fertőzések kapcsán kialakult helyzet legújabb fejleményeiről a fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba tájékoztatta a sajtó képviselőit szerdán délután.

Számos kérdés tisztázatlan még a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban januárban kialakult szemészeti fertőzések kapcsán, ezért a fenntartó Hargita Megye Tanácsa válaszokat vár az intézmény igazgatótanácsától – közölte szerda délutáni sajtótájékoztatóján Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

A politikus a sajtóesemény kezdetén ismét megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint nem kapott időben értesítést a kórházban zajló eseményekről, és a három beteg fél szemének elvesztésével járó fertőzés következményeiről csupán az elmúlt hét péntekén értesült.

Fotó: Maszol

Borboly Csaba leszögezte: mindegyik „olyan testület”, amelyet felkért intézkedések meghozatalára, tette a dolgát az elmúlt napokban és ezen eredményekről kíván beszámolni. Az elnök ugyanakkor igyekezett leszögezni Hargita Megye Tanácsának szerepét a megyei kórház működésében. Mint felsorolta: a források biztosítása, a fejlesztések, a különböző szabályozási kereteknek az alkalmazása tartozik a hatáskörükbe, az azonban nem, hogy „melyik műtőben hogy műtenek”. Hozzáfűzte: a megyei tanács a menedzseri szerződéssel kinevezett kórházigazgatóval (dr. Konrád Judit – szerk. megj.) tartja a kapcsolatot, aki a munkáltatói jogosultságokkal rendelkezik.

„Számomra a legfontosabb az a kilenc ember, akivel folyamatosan tartom a kapcsolatot. Éppen az egyikőjükkel beszélgettem az előbb. A legfontosabb az, hogy ezzel a kilenc emberrel mi van, mi lesz, mit tudunk tenni ilyen hatáskörök mellett, amiket felsoroltam” – emelte ki a szemfertőzések áldozataival kapcsolatosan Borboly Csaba. Hozzáfűzte: sikerült megismernie az érintettek családi helyzetét, kihívásaikat, problémáikat.

Félrecsúszott kommunikáció

„A pillanatnyi hisztériakeltés és talán félrecsúszott kommunikáció a kórház részéről mind eltörpül amellett, hogy a kilenc ember sorsa, a családjaiknak a sorsa hogyan fog alakulni” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: az érintettek „nem akarnak más orvoshoz menni, nem akarnak máshova menni és nem akarják a cirkuszt körülöttük”. Borboly Csaba kitért arra is, hogy több százan várnak hasonló jellegű szemműtétekre a csíkszeredai kórházban, azonban a szemészeti műtő működését az egészségügyi igazgatóság (DSP) felfüggesztette az elmúlt héten.

A megyei tanács elnöke azt mondta, hogy a kórház menedzsmentjétől várnak választ arra, miért volt rossz az ügyben lefolytatott intézményi kommunikáció. A politikus szerint a kórház „félreérthető szavakat” közölt sajtóanyagaiban és nem adott megfelelő tájékoztatást. Borboly Csaba szerint az is kérdéses, hogy a szemműtétekben érintettek nagy része valóban átesett-e január 12-e és február 10-e között a koronavírus okozta betegségen és ez befolyásolta-e a „tájékoztatás hiányát”.

Borboly Csaba azt is kifejtette, hogy a mai napig nem derült fény a baktériumfertőzés forrására. „Talán volt egy flakon, ami meg volt kezdve, azon kívül többet nem tudok” – fogalmazott. Hozzáfűzte, arra is választ várnak, hogy országos szintű problémáról van-e szó és az egészségügyi ágazat alulfinanszírozása miatt „van esetleg spórlás a fertőtlenítés és sterilizálás tekintetében vagy sem”.A szerző felvétele

Szóba került a lehetséges kártérítések kérdése is. Borboly Csaba úgy fogalmazott, hogy megvizsgálják a jogi lehetőségeket, elemzik a helyzetet és minden segítséget megadnak, amire a jogszabályok lehetőséget adnak. Újságírói kérdésre ugyanakkor kifejtette, hogy a hasonló esetekben ritkán szoktak a betegek javára dönteni.

A kórház működését felügyelő adminisztratív tanács legfontosabb célkitűzése, hogy a kórház szemészetén a műtéti tevékenységet mielőbb lehessen újraindítani, erre a megyei tanács pénteki ülésén forrást kívánnak biztosítani. Ugyanakkor azt is leszögezték, hogy frissíteni kell a kórházi procedúrák rendszerét és azok követését, ellenőrzését is meg kell oldani. A különböző procedúrák betartását az intézmény összes osztályán ellenőrizni fogják – emelte ki Borboly Csaba.

Mindemellett a kórház igazgatótanácsát is felkérték a helyzet elemzésére. A testület visszavonta a szemészeti osztály vezető főorvosának és főasszisztensének kinevezését, átszervezik az osztály tevékenységét, új betegútvonalakat alakítanak ki – sorolta a döntéseket Borboly Csaba. Hozzáfűzte: amíg az átalakítások tartanak, a műtő biztosan zárva marad és a személyzet egy részét más osztályokra irányítják át. Az igazgatótanács a történtekről beszámolt az intézmény etikai bizottságának is és meghirdette a főorvosi és főasszisztensi versenyvizsgát, ugyanakkor a személyzet képzése is szóba került.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?