banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Szemészeti fertőzések Csíkszeredában: a vizsgálatok újraindítását kéri Borboly Csaba

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban történt januári szemfertőzésekkel kapcsolatos hatósági vizsgálatok újbóli elvégzését kéri az intézményt fenntartó Hargita Megyei Tanács elnöke. Borboly Csaba ugyanakkor javaslatot tett „bizonyos döntések”, így a szemészeti osztály főorvosa és főnővére kinevezése felfüggesztésének visszavonására.

Anyagi támogatást szavazott meg pénteki, székelyudvarhelyi kihelyezett ülésén Hargita Megye Tanácsa a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára annak érdekében, hogy mielőbb el tudja végezni azokat az átalakításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy újraindíthassák a szemészeti műtő tevékenységét. Az intézményben azt követően állították le a szemműtéteket, hogy januárban 14 személy súlyos szemfertőzést kapott, amelynek nyomán hárman fél szemükre elveszítették a látásukat. Az esetek kivizsgálása során megbüntették az intézmény 11 alkalmazottját, ám a fertőzések pontos okaira nem derült fény.

A pénteki tanácsülésen Borboly Csaba kifejtette, hogy az eset kapcsán született számos döntés egy része „kétségtelenül szükségszerű volt”, ám a fenntartó részéről úgy látja, voltak elhamarkodott intézkedések is. A politikus azt kérte, hogy függesszenek fel vagy vonjanak vissza bizonyos döntéseket, vagy a döntések alkalmazását, így a főorvos és a főasszisztens kinevezésére vonatkozóan, amíg le nem zárul az ügy teljeskörű kivizsgálásaA Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészetének épülete | Fotó: Maszol

Hargita Megye Tanácsa pénteki rendkívüli ülésén arra a célra szavazott meg támogatást, hogy a kórház lehetőleg egy hónapon belül tudja elvégezni azokat a munkálatokat, amelyek a műtéti tevékenység újraengedélyeztetéséhez szükségesek – közölte Borboly Csaba. Az elnök ugyanakkor minden ellenőrző szerv részéről a vizsgálatok újraindítását kérte, és arra tett javaslatot, hogy függesszenek fel vagy vonjanak vissza bizonyos eddig meghozott döntéseket a vizsgálatok teljeskörű lezártáig.  

A fertőzéses eset kapcsán számos illetékes szerv indított vizsgálatot: a kórház etikai bizottsága, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP), az Egészségügyi Ellátással Összefüggő Fertőzéseket Megelőző Egység (SPIAM), a szakminisztérium, a Hargita Megyei Orvoskollégium, a kórház igazgatótanácsa, a kórház adminisztratív tanácsa, a megyei tanács ellenőrző osztálya.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?