banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Tudományos ülésszakot tartott a csíkszeredai Sapientia és a megyei kórház

A tudományé volt a főszerep a csíkszeredai Sapientia EMTE nagyaulájában pénteken. Az alapkutatástól az új terápiákig címmel tudományos ülést tartottak a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Biomérnöki Tanszéke és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében – írja közleményében Hargita Megye Tanácsa.

Az eseményen a csíkszeredai egyetem, a marosvásárhelyi orvosi egyetem, a debreceni, a pécsi, a szegedi egyetem, de a budapesti Semmelweis Egyetem képviselői is jelen voltak. A nap folyamán plenáris előadásokat és doktoranduszfórumot tartottak, illetve a kórház, az egyetem és a politikum képviselői zártkörű kerekasztal beszélgetésen vettek részt, amelyen a csíkszeredai kórház 2-es minőségi kategóriába való besorolása és a klinikai minősítés megszerzése került terítékre.

A rendezvényt prof. dr. Mara Gyöngyvér, a csíkszeredai Sapientia rektorhelyettese nyitotta meg, Lukács Bence Ákos vezető konzul, Hajdu Gábor képviselő, Borboly Csaba megyeelnök, Korodi Attila polgármester, dr. Konrád Judit kórházmenedzser és dr. Lázár Ede dékán köszöntőbeszéde után.

Megnyitó a Sapientia aulájában | Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A közleményben kifejtik, hogy az egészségügyi ellátás fejlesztése és a tudományos munka összefonódott, ennek Csíkszeredában a Sapientia az alapköve. A fejlesztés komplex rendszerében fontos a tudományos kutatás és munka annak érdekében is, hogy a csíkszeredai kórház megkapja a 2-es kategóriába való besorolást és megszerezze a klinikai minősítést. A cél az, hogy a lakosságot minél jobban el lehessen látni itthon, a Hargita megyeieknek és a régió lakosságának ne kelljen egyetemi központokba utazniuk. Ehhez fontos a fiatal szakemberek idevonzása, ebben nagy szerepet játszik az orvoslakások építése, illetve a tudományos munka is, a mostani rendezvényhez hasonló tudományos ülésszakok – hangzott el a tudományos ülésszakon.

Zárt körű megbeszélés | Fotó: Hargita Megye Tanácsa

„Egészséges megyét építünk! A startot el lehet lopni, de az számít, hogy ki ér célba valós szakmai tudással, úgy, hogy az embereken is segíteni tudjon” – fogalmazott Borboly Csaba. A megyeelnök hozzátette: ilyen közös szakmai munkával, összefogással, egymás segítésével, a magyar–magyar szakmai kapcsolatok erősítésével nem kérdés a célba érés, és hogy ki fog lesz az első.

Hozzátették: a fejlesztések minden téren zajlanak, a tudományos munka mellett nemsokára építőteleppé változik a csíkszeredai kórház, mivel bővítik az épületet. Ez kihívás és nagy lépés lesz, de kitartásra van szükség, hiszen a lakosság érdekeit, az embereket szolgálja – tette hozzá Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?