Közös tudomáyos munkába kezd a csíkszeredai kórház és a Sapientia

Intézmények közötti együttműködési szerződés aláírásával „koronázták meg” az idei, második Csíkszeredai Kórháznapokat: a megyei kórház és a Sapientia EMTE csíkszeredai kara ezentúl közös kutatási projekteket indít, illetve annak a lehetősége is felmerült, hogy az előadói tapasztalattal rendelkező csíkszeredai orvosok tanítsanak az egyetemen.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház mellkassebésze, dr. Adrian Dobrică elmondása szerint hosszú évek óta érett a gondolat, hogy a két intézménynek együtt kellene működnie, már csak azért is, mert egy városban található mind a kettő, és ugyanazt a közösséget szeretnék szolgálni.

„A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel is felmerült az együttműködés lehetősége, amelyre keressük a módot, viszont ez esetben a térbeli távolság akadályt jelent. A kórházban most szervezzük meg az újonnan létrejövő kutatóközpontot, amelynek munkáját nagyszerűen kiegészíthetné az egyetemmel közösen folytatott kutatómunkát” – szólalt meg a kórház orvosai nevében dr. Adrian Dobrică. Hozzátette, a keretszerződés aláírása után meg kell találniuk azokat közös kutatási területeket, amelyeken eredményesen dolgozhatnak.

Dr. Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE rektorhelyettese kifejtette, hogy főként a Biomérnöki Tanszék működik majd együtt a kórházzal, azonban a kutatási területek pontos meghatározása ezután következik.

A kórház és az egyetem képviselői egyetértettek abban, hogy mindehhez anyagi támogatásra van szükségük, ezért minden lehetséges téren segítséget kérnek majd, többek között az oktatási és az egészségügyi minisztériumtól, valamint a fenntartó intézményektől.

Más területen is elindul az együttműködés

A második kórháznapokat egyébként azért is tartja sikeresnek az intézmény, mert minőségi tudományos előadásokat tartottak hazai és magyarországi szakemberek részvételével. Az eseményről elismerően nyilatkozott a díszmeghívott, Diana Loretta Păun, Klaus Johannis államfő tanácsosa is.

Dr. Konrád Judit kórházmenedzser elmondta, hogy az általa vezetett intézmény számára fontos együttműködésbe kezdenek több hazai és magyarországi kórházzal is annak köszönhetően, hogy onnan is érkeztek szakemberek a kórháznapokra, akik előadásokat is tartottak. A jövőben szorosabb kapcsolatot ápolnak többek között a balassagyarmati, a kecskeméti, a szombathelyi, illetve a zilahi és a szatmárnémeti kórházzal is.

De jelen volt a magyarországi Országos Idegtudományi Intézet vezetősége is, akik a csíkszeredai kórházban stroke-központ létrehozásában segítenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?