Parázs Borboly-Ráduly vita a csíkszeredai egészségügy helyzetéről

Színvonalas tudományos előadásokkal és spontán politikai csörtével kezdődött meg az első Csíkszeredai Kórháznapok péntek délelőtt a Sapientia EMTE nagyaulájában. A vasárnapig tartó rendezvénysorozaton építő jellegű kritikát és jó tanácsokat egyaránt kaptak helyi vezetők és orvosok.

A hosszúra nyúlt ünnepélyes megnyitón dr. Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere köszöntötte a jelen lévőket, és külön üdvözölte az orvoskollégáit, akiknek munkája bizonyítja, hogy nem hiába igyekeznek fejleszteni a kórházat, vonzanak ide új szakembereket. Ezután átadta a szót Borboly Csabának, a megyei kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsa az elnökének.

Új kórház építésében gondolkodnak

Borboly köszöntőbeszédének elején emlékeztetett arra, hogy a romániai, így a Hargita megyei egészségügy is még sok javításra szorul, ellenben 2010 óta, amióta a megyei tanács átvette a kórház működtetését, jelentős pozitív változások történtek az intézményben.

„A helyi autonómia jegyében jó döntéseket hoztunk meg, az orvosok itthon tartására, illetve újak idecsalogatására összpontosítottunk azzal, hogy átalakításokat végeztünk a kórházban, orvoslakásokat építettünk. De továbbra is komoly fejlesztésekre van szükség, és örülök, hogy olyan álmokat fogalmaztunk meg, amelyek legalább középtávon megállják a helyüket” – mondta a megyei tanács elnöke.

Ezekre az álmokra utalva kifejtette, hogy a legégetőbb, megoldásra váró probléma a Csíksomlyón található, egyházi tulajdonban álló épületben működő tüdőgyógyászat és fertőzőosztály ügye. A kórház és a megyei tanács vezetősége nem rég arra jutott, hogy teljesen új épületbe kell költöztetni a két osztályt, amely a jelen anyagi lehetőségek szerint valamivel több mint két millió euróból valósulhatna meg az eredeti tíz millió eurós elképzelés helyett.

A sürgősségi osztály (UPU) bővítése is fontos megvalósításra váró cél, ezért feltehetően új szárnyat építenek a kórház főépületéhez. A megyei tanács elnöke azt is bejelentette, hogy az egykori poliklinika épületében laboratóriumokat és járóbeteg-rendelőket alakítanának ki. Végül pedig ígéretet tett arra, hogy a kórház közelében újabb négy orvoslakást építenek.

Valódi nagy jövőképre van szükség

A megyeitanács-elnököt Ráduly Róbert Kálmán polgármester követte a pulpitusnál, aki új jövőkép megalkotását sürgette, vagyis azt, hogy közös nevezőre kell abban jutnia mindegyik félnek, hogy milyen kórházat szeretnének Csíkszeredában. Visszaemlékezett Molnár (Miller) Józsefre, aki a 19. század közepén az első kórházat építtette a városban, és számon kérte az utókort, hogy miért nem viseli utca a nevét, illetve miért nem állítottak neki szobrot.

„Nem működik hatékonyan a rendszer, ma sem arról beszélünk, hogy egyetlen nagy kórházat akarunk, ahol minden szolgáltatás elérhető, hanem újabb és újabb épületeket akarunk. Miért arra tanítjuk magunkat, hogy merjünk kicsik lenni?” – tette fel a kérdést a polgármester.

Ezután a Borboly által bejelentett kétmillió eurós beruházásra utalva kifejtette, hogy a Csíki Csobbanó, vagyis a városi uszoda megépítése, valamint a Márton Áron Gimnázium felújítása egyaránt 6 millió euróba került. Ráduly szerint az egészségügy megérdemli, hogy legalább ennyi pénzből fejlesszék. Hozzátette, a város hajlandó ebben partner lenni. Ígéretet tett arra, hogy a kórház melletti helikopter-leszállópálya kialakításának költségei felét a városi tanács állja. Ugyanakkor gratulált a Székelyudvarhelyi Városi Kórház igazgatójának az ott végbement fejlesztésekért.

Ráduly beszédének a legvégére hagyta a legkényesebb témát: véleménye szerint az elmúlt időszakban látványosan nőtt orvosi fizetések nem indokolják a hálapénzeket. „Erről is beszélni kell, mert a jövőképünknek nemcsak a fejlesztésekről kellene szólnia, hanem az erkölcsről is” – jelentette ki,

A két elöljáró után Tamás József segédpüspök köszöntötte a jelenlévőket és beszélt az orvos szakma szépségeiről, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy az egészségügy is üzletté, külön iparággá fejlődött. Korodi Attila parlamenti képviselő bejelentette, hogy az őszi parlamenti ciklusban megoldást próbálnak találni a rezidensorvosok egyetemi központhoz való kötöttségének legalább részleges feloldására, illetve a járóbeteg-rendelők rendszerének hatékonyabbá tételére. Tánczos Barna szenátor pedig sajnálatát fejezte ki, hogy az internet világában ma már úgy megy a beteg az orvoshoz, hogy azt hiszi, jobban tudja mi a baja, mint a szakember. A szenátor szerint magasan képzett orvosokra van szükség a térségben.

A valóság ennél árnyaltabb

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője előadást tartott a csíkszeredai kórház Hargita megyében betöltött szerepéről. Előtte azonban a Borboly és Ráduly által elmondottakra reagált. Először megköszönte a megyei tanácsnak, hogy az elmúlt hét évben a kórház mellett állt, és lehetőségeihez mérten támogatta. Majd Ráduly Róbert Kálmánnak üzent:

„Örülök annak, hogy a hoki és a foci mellett a polgármester úr rájött, hogy van egészségügy is. Ez talán annak a bizonyítéka, hogy öregszik. A Nagy Imre utca négy éve felújítás alatt áll, és még mindig nem lehet közlekedni. A városban zajló átalakításokkal kapcsolatban mi is tudnánk tehát tanácsot adni Önnek” – jegyezte meg a tiszti főorvos.

Értetlenül állt a polgármester azon szavai előtt, hogy nem emlékeznek méltóképpen a kórházépítő Molnár Józsefre, hiszen dr. Tar Gyöngyi szerint éppen a város feladata lenne utcát elnevezni róla, szobrot állítani neki. Felrótta továbbá a polgármesternek, hogy Csíkszereda első embereként Székelyudvarhely kórházmenedzserének gratulál. A tiszti főorvos visszásnak találta ezt a gesztust.  

Emlékeztetett arra is, hogy annak idején, amikor 2010-ben (ekkor már hat éve Ráduly volt a polgármester) a kórházakat az önkormányzatok ügykezelésébe helyezték át, a csíkszeredai kórházat a városnak kellett volna átvennie.

„Volt a megyei kórháznak egy nyaralója, arra akkor igényt tartott a város, el is vette, de a kórház már nem kellett neki, így került át a megyei tanács ügykezelésébe. A fertőzőosztály és tüdőgyógyászat rossz körülmények között működik a somlyói épületben. A megyei tanács 500 ezer euró bérleti díjat fizetett már a katolikus egyháznak, ahelyett, hogy azt a pénzt fejlesztésekre költötte volna. De az évek során rengeteg épületet elvettek a kórháztól, amelyekben most kulturális intézmények, óvodák működnek” – világított rá a tiszti főorvos.

A Csíkszeredai Kórháznapok folytatásában orvosok tartottak előadásokat saját kutatási eredményeiket bemutatva, ez szombaton is így lesz. Vasárnap pedig a nagyközönség számára is megnyitják a kórház kapuit, illetve a megyei tanács székhelyén, a márványteremben lesznek érdekes előadások.

Kapcsolódók

Kimaradt?