Második alkalommal szerveztek mélyszegénység-konferenciát Csíkszeredában

A konferencia során elismert kutatók, szakemberek igyekeztek kutatások, jó példák és szakpolitikai gyakorlatok mentén dolgozták fel a lakhatás, roma emancipáció, együttélés, diszkrimináció témaköreit.

Két napon át előadások és műhelymunkák segítségével dolgoztak fel a roma közösséghez és a mélyszegénység problémájához köthető témaköröket elismert szakemberek a második alkalommal megszervezett Dream Road Mélyszegénységi és Roma Konferencia és Műhelymunkák elnevezésű rendezvény keretében. Az elmúlt évhez hasonlóan széleskörű szakmai konzultáció keretében fejtettek ki a különböző témaköröket a csíkszeredai megyeházán. Mint elhangzott: a Dream Road projekt az Interreg – Danube Transnational Programme – finanszírozása révén jön létre, célja, hogy a roma közösségek körében pozitív előjelű változást generáljon.

A konferencia során elismert kutatók, szakemberek igyekeztek kutatások, jó példák és szakpolitikák mentén perspektívába helyezni a lakhatás, roma emancipáció, együttélés, diszkrimináció problémáit. Az eseményen díjazták azokat a szakembereket, akik a romákkal kapcsolatosan kifejtett tevékenységeikkel hozzájárultak a közösségek beilleszkedéséhez, kulturális értékei bemutatásához. Hargita Megyéért Emlékéremmel díjazták Bodor Emesét, aki 20 éve önzetlen munkájával a hátrányos helyzetben élő roma közösségek társadalmi beilleszkedését segíti.Illusztráció | Fotó: Gábos Albin

Díjazták Isztojka Mátét, aki néprajzosként társadalomkutató. Mint elhangzott: sem saját közösségében, sem a tágabb székelyföldi roma közösségen belül nem mindennapi, az utóbbi évben több székelyföldi roma közösséget érintő tevékenységbe kapcsolódott be. A szakember a Somlyó utcai romák segítésében is részt vett, illetve a Hargita megyei mélyszegénység munkacsoport munkájába is bekapcsolódott.

Ioni Géza is átvehette a Hargita Megyéért Emlékérmet, aki 12 évig Hargita Megye Tanácsa kötelékében a roma közösség ügyeivel foglalkozott, tevékenységének középpontjában a különböző népcsoportok közötti együttélés jobbítása, a kulturális kapcsolatok erősítése volt. Muzsikusként a roma zenei kincs és az általános zenekultúra népszerűsítése volt a célja, minőségi szórakozást, kikapcsolódást nyújtani hallgatóságának. Ugyanakkor a roma életet, a kultúrát és a hagyományok értékeit népszerűsítette, minden követ megmozgatott a romák társadalmi beilleszkedése és az életszínvonala emelése érdekében – hallhattuk a díjátadás alkalmával.

Keresik a felzárkóztatás lehetőségeit

András Lóránd, Hargita Megye Tanácsának mélyszegénység-munkacsoportjának koordinátora a konferenciáról elmondta: a munkacsoport és a mostani esemény célja a társadalmi felzárkóztatás lehetőségeinek felkutatása, valamint a felmerülő problémákra választ adni.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának udvarhelyszéki alelnöke hozzátette, a döntéshozók feladata fejlődő közösségeket építeni. „Az elmúlt években több települést is megvizsgáltunk. Felmerül a kérdés, lehetséges-e békés együttélést kialakítani azokon a településeken, ahol a települések határában mélyszegénységben élnek csoportok. Be tudjuk-e temetni az árkokat és hidakat építeni, amelyek az elmúlt időszakban egyre csak mélyültek. Azokon a településeken, ahol van mélyszegénységben élő réteg és a hagyományos települési közösség között a távolság nő. Amennyiben a közösségek egymástól távol vannak, nemcsak térben, az árkok mélyülnek és egyre nehezebb lesz ezeket átlépni és kapcsokat keresni. Ezt közösen tudjuk felszámolni úgy, hogy közben a saját előítéleteinket is lebontjuk” – fűzte hozzá a politikus

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, a hivatal dolgozik a fejlesztéseken, beruházásokon, de a legfontosabb az ember. „A munkacsoportunk azon dolgozik, hogy mindenki megtalálja a saját helyét, mindenki teljes jogú tagja legyen a társadalomnak. Szükség van arra, hogy a mélyszegénységről beszéljünk” – emelte ki az elnök.

A konferencia előadásai ezen a linken megtekinthetők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?