Kilencedik alkalommal gyűlnek össze az erdélyi műemlékvédők Szovátán

Április 22-én és 23-án kilencedik alkalommal szervezi meg hagyományos szakmai konferenciáját Szovátán a marosvásárhelyi Arcus Egyesület és a kolozsvári Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány, adták hírül a szervezők.

A kétévente megszervezett Műemlékvédelem Erdélyben című konferencia a járványügyi korlátozások miatt korábban elmaradt, most azonban összesen 39 előadásban számolnak be friss eredményeikről az a műemlékvédelem különböző területein dolgozó magyarországi és erdélyi szakemberek, művészettörténészek, építészek, építőmérnökök, régészek és restaurátorok, emellett szombat este Botár István Havasok keblében rejtőző szép Csík. A Csíki-medence középkori településtörténete című kötetét is bemutatják.

A konferencia elsődleges célja lehetőséget biztosítani az elmúlt időszak erdélyi műemlék-helyreállítási programjai, a műemlékekhez és ingó örökséghez kötődő kutatások, valamint a különböző örökségvédelmi projektek bemutatására.

A konferencia első, pénteki napjának előadásai az erdélyi épített örökség művészettörténeti és restaurátori kutatásainak valamint falkép-restaurálásainak legújabb eredményeiről szólnak, szombaton a műemlékekhez kötődő régészeti feltárások, a konkrét műemlék-helyreállítások, valamint a különböző restaurálási programok bemutatása kerül terítékre.

A rendezvény részletes programja a Monumenta Transsylvaniae Facebook-oldalon, valamint az www.ega.ro honlapon érhető el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?