Ismét összegyűlnek Szovátán az Erdélyben dolgozó műemlékvédelmi szakemberek

A marosvásárhelyi Arcus Egyesület és a kolozsvári Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány április 20. és 22. között Műemlékvédelem Erdélyben VIII. címen szervezi meg hagyományos szakmai konferenciáját a szovátai Teleki Oktatási Központban. A szakmai rendezvényen az elmúlt két év erdélyi műemlék-helyreállítási programjai, a műemlékekhez és ingó örökségünkhöz kötődő kutatások, valamint a különböző örökségvédelmi projektek mutatkoznak be.

A szervezők közleménye szerint a rendezvényen a műemlékvédelem különböző területein dolgozó magyarországi és erdélyi szakemberek, művészettörténészek, építészek, régészek és restaurátorok adnak elő.A konferencia első, pénteki napjának előadásai az erdélyi épített örökség művészettörténeti kutatásainak legújabb eredményeiről, ezek népszerűsítési lehetőségeiről szólnak, szombaton a műemlékekhez kötődő régészeti feltárások, a konkrét műemlék-helyreállítások, valamint a különböző restaurálási programok bemutatása kerül terítékre, míg a vasárnapi előadások főként a különböző restaurátori kutatásokra, műtárgyak restaurálásaira összpontosítanak.

A konferencia 43 előadása a műemlékvédelem több specializált szakterületének legfrissebb eredményeiről próbál meg átfogó képet nyújtani, de emellett az erdélyi műemlékvédelem aktuális problémáiról szóló kerekasztal-beszélgetésre valamint négy frissen megjelent kiadvány bemutatására is sor kerül. A rendezvény programja itt érhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?