Mi történt a kórházban, ahol székely kislányokat aláztak meg hiányos román nyelvtudásuk miatt?

Nemcsak annak a három kézdivásárhelyi kislánynak lehetett traumatikus, hanem az edzőnek, Farkas Alpárnak is, ahogy velük bántak a temesvári megyei kórházban a múlt héten. Az edző beszámolója szerint a román nyelv nem megfelelő ismerete miatt a kórház orvosai megalázták őket, várakoztatták, többször felrótták a gyermekeknek, hogy nem beszélik a nyelvet. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat lépni kíván az ügyben.

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es korosztályú leány kosárlabdacsapata az elmúlt hétvégén Temesváron játszott az országos bajnokság elődöntőjében. Néhány játékosnak azonban a helyszínen kellett pótolni a játékoskönyvéből hiányzó, sportorvos által láttamozott jóváhagyást. Ezt a temesvári megyei kórház sportolókra szakosodott járóbeteg-rendelőjéből kellett beszerezniük.

A kórházban a Livia Popescu belgyógyászhoz irányították őket. "Megszokásból tudjuk, hogy az orvoshoz sajnos nem úgy megyünk, mint egy egyszerű halandóhoz, hanem mint egy szultánhoz: megalázkodunk, letérdelünk, hatszor köszönünk, hogy valahogy segítsenek rajtunk. Ugyanígy tettem én is.  Ennek ellenére elég fura, sündisznó viselkedést mutatott az orvosnő. Elmondta, ő sajnos nem tud nekünk segíteni, de menjek a kardiológushoz, ő elvégzi a vizsgálatokat, és ezt követően meglátja, mit tud segíteni. Bementem a kardiológusnőhöz, ugyanez a sztori, ugyanez az alázat, holott még arra sem méltatott, hogy rám köszönjön. Azt mondta, nem tud segíteni, de annyit megtehet, hogy csinál egy EKG-vizsgálatot" - számolt be a Maszolnak a történtekről Farkas Alpár.

Ezt követően a doktornő kiküldte az edzőt a rendelőből, és behívta az egyik kislányt. Miközben a másik gyermek is bement a terembe, Farkas Alpár felfedezte, hogy Livia Popescu belgyógyász a küldőpapír hátoldalán üzenetet írt kardiológus kollégájának. "Amikor megpillantottam az üzenetet, tanácstalanná váltam. Nem tudtam eldönteni, kit hogyan kérjek ezért számon" - idézte fel a férfi.

A dilemmát az okozta, hogy Farkas Alpár szerint nem egyértelmű a szöveg, nem tiszta, mi áll az üzenetben. "Ha azt olvassuk, hogy cu formații, akkor ez elég súlyos, ugyanis a szöveg azt jelenti, hogy az a gyerek, aki nem beszél románul, az ne utazzon a csapattal. Viszont ha azt olvassuk, hogy informații, akkor azt jelenti, hogy a doktornő nem tudott információt kapni a gyermektől, mert az nem beszéli a nyelvet" - részletezte.

Miután mindhárom gyermeket behívta a kardiológus, az edző visszatért kis csapatával Livia Popescu belgyógyászhoz. "A doktornő természetesen nem segített nekünk, nem láttamozta a könyveket. Nagy könyörgés árán kaptunk rövid határidőre, azaz csütörtökig egy jóváhagyást" - mondta az edző. Hozzátette, enélkül vissza kellett volna utazniuk Székelyföldre, így elúsztak volna a mérkőzések.

Arra a kérdésre, hogy miért nem kérték fel a tolmács szerepére, hiszen így a belgyógyász is információt kaphatott volna a kislányok egészségi állapotáról, Farkas Alpár elmondta: őt nem hívták be a terembe. "Kiküldték a kislányt, hogy menjek be. Ott a doktornő elmondta, hogy mit akar, majd kiküldött ismét, hogy menjek vissza öt perc múlva, mert most nincs ideje. Legalább hétszer vagy nyolcszor mentem be az orvosnőhöz. Nagyon rosszul éreztem magam" – idézte fel a történteket. Az edző elmondta, az orvosnő többször is szóvá tette, hogy illene tudniuk románul.

Farkas Alpár tájékoztatása szerint a három kislány közül csak az egyik tud valamilyen szinten románul. Elmondta, lépni kíván az ügyben, beszélt a szülőkkel, akik hajlanak arra, hogy jogi útra tereljék az ügyet. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat felvette a kapcsolatot az érintettekkel.

Benkő Erika: várjuk a szülők beleegyezését

Megkeresésünkre a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője, Benkő Erika parlamenti képviselő elmondta, ha megkapják a család beleegyezését, akkor minden lehetséges fórumon el fognak járni. Az első lépés az lesz, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordulnak, majd hivatali visszaélés gyanújával eljárást indítanak.

Emlékeztetett, hogy tavaly az RMDSZ kezdeményezésére elfogadtak egy olyan törvénymódosítást, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és szociális egészségügyi intézményeket ott, ahol jelentős számú kisebbségi közösség él. "Fel fogjuk használni ezt a jogszabályt az eljárás során" - mondta a képviselő. Csakhogy információink szerint a jogszabály metodológiáját még mindig nem készítette el az illetékes szaktárca, így az előírás nem is juthatott el a kórházakba.

A temesvári eset egyébként kísértetiesen hasonlít a két évvel ezelőtt, Kolozsváron történtekre, ahol szintén egy orvos élt vissza hatalmával. Akkor egy 17 éves Olasztelekről származó lány baleset következtében került a kolozsvári gyermekkórházba, ahol az orvos elutasította, hogy tolmács útján beszéljen vele, és megszégyenítette hiányos román nyelvtudása miatt. A CNCD megállapította, hogy nyelvi és etnikai alapú hátrányos megkülönböztetés történt, és az orvost 1000 lejre, a kórházat pedig 2000 lejre bírságolta. Az RMDSZ a hasonló helyzetek megelőzése érdekében kezdeményezte az államfő által tavaly kihirdetett törvény módosítását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?