Megalázott magyar lány ügye: egyik fél sem jelent meg a diszkriminációellenes tanácsnál

Nem jelentek meg a felek a kolozsvári gyermekkórházban megalázott olaszteleki lány ügyének meghallgatásán csütörtökön - tájékoztatta a Maszolt az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, Asztalos Csaba.

Mint arról már beszámoltunk, a Kolozsvári Sürgősségi Gyerekkórházban történt incidens miatt az RMDSZ panaszt emelt a diszkriminációellenes testületnél a szülők felhatalmazása alapján.

Asztalos Csaba elmondta, az RMDSZ írásban megküldött álláspontjában kifejtette, az olaszteleki kislány diszkrimináció áldozata, jogai súlyosan sérültek, amikor nem megfelelő nyelvtudása miatt megalázóan bántak vele és családjával a gyermekgyógyászaton. A szövetség álláspontja itt olvasható.

A 17 éves olaszteleki lány február közepén Kolozsváron az unitárius egyház által szervezett versmondó- és népdalvetélkedőn vett részt. Egy gyalogátjárónál keresztülment a lábán egy busz, ezért beutalták a kolozsvári gyermeksürgősségi kórházba. A Kovászna megyei lány szülei segítséget kértek Rácz Norbert unitárius lelkésztől, hogy tolmácsoljon nekik a kórház személyzetével való zökkenőmentes kommunikáció érdekében. Az orvosi vizsgálat idején azonban a lelkészt felszólították, hagyja el a kórtermet, mert csak egy hozzátartozó maradhat a sérülttel. A lelkész szerint Ioan Dobrescu ügyeletes orvos már a beutaláskor szóvá tette, hogy miért nem tud románul a páciens, és emiatt azt állítja a lelkész, végig megalázóan viselkedtek a lánnyal és családjával.

Asztalos tájékoztatása szerint a kórház - amely szintén írásban fejtette ki álláspontját - fenntartja, nem történt hátrányos megkülönböztetés az olaszteleki kislánnyal és családjával szemben, ellenben belső vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, történt-e valamilyen kihágás.

Asztalos hozzátette: a CNCD nem csak az orvos, hanem a kórház felelősségét is vizsgálja. Rámutatott: korábban tárgyalt már a tanács arról, hogy a romániai egészségügyi szolgáltatásokban milyen mértékben biztosítják az anyanyelvi tájékoztatást. Elmondta, az állam nem rendelkezik adatbázissal arról, hogy hány orvos ismeri a kisebbségek nyelvét, és ebből a szempontból Románia nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit - magyarázta Asztalos Csaba.

A parlament ellenőrzése alatt álló diszkriminációellenes tanács bírságot szabhat ki, amennyiben megállapítja, hogy ebben az esetben hátrányos megkülönböztetés történt.

A CNCD elnöke elmondta, 2-3 héten belül várható döntés az ügyben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?