Kelemen Hunor: nem válhat megszokássá a magyar emberek megalázása

„Meg kell üzennünk azt, hogy nem tehetnek velünk bármit, nem válhat megszokássá a magyar emberek megalázása ebben az országban” – jelentette ki hétfő este Kelemen Hunor. A szövetségi elnök közölte: az RMDSZ a hátrányos megkülönböztetést visszaszorítani hivatott intézkedéseket tervez a kolozsvári gyerekkórházban megalázott székelyföldi lány esete után.

A szövetségi elnök felidézte, hogy az RMDSZ már panaszt nyújtott be az ügyben a diszkriminációellenes tanácshoz, de további lépésekre is készülnek. Elsőként szorgalmazzák a parlamentben annak a törvénytervezetnek a mielőbbi elfogadását, amely az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést biztosítja a magyar embereknek.

A szövetség által korábban benyújtott tervezet előírásai szerint azokon a településeken, ahol a kisebbségi közösségekhez tartozók lélekszáma meghaladja a húsz százalékot, a betegek anyanyelvükön fordulhatnak az egészségügyi személyzethez. A jogszabályt korábban kedvezőtlenül véleményezte a szociáldemokrata-liberális (USL) kormánykoalíció, de az RMDSZ új álláspontot kér a jelenlegi kormánytól, hogy a jogszabály folytathassa útját a törvénykezésben.

„Ne felejtsük el, hogy Románia uniós csatlakozásakor beépített a jogrendjébe egy egész sor olyan európai dokumentumot, amely a kisebbségek nyelvi jogait is biztosítja. Törvénykezdeményezésünk az alkotmány mellett azokra a dokumentumokra is alapoz. Ezért is gondoljuk úgy, hogy egy ilyen javaslatot az Európai Unió egyik tagországában, Romániában akadályok nélkül jogerőre kellene emelni” – idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele.

Jogsegélyszolgálat indul

A szövetségi elnök közlése szerint az RMDSZ civil szervezetekkel együttműködve jogsegélyszolgálatot tervez létrehozni. Ezzel segítik majd azokat a magyar embereket, akiknek jogaik sérülnek nemzeti hovatartozásuk miatt.

„Civil partnereinkkel egy olyan platformot fogunk létrehozni, amely révén jogsegélyt kaphatnak az olaszteleki lányéhoz hasonló vitás ügyek érintettjei. Minden ilyen esetben fel fogunk lépni, közösségként is meg kell üzennünk azt, hogy nem tehetnek velünk bármit, nem válhat megszokássá a magyar emberek megalázása ebben az országban” – szögezte le az RMDSZ elnöke, aki reméli, hogy a választások közeledte nem jelenti egyben a nacionalista demagógia felélesztését is.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?