A diszkriminációellenes tanácshoz kerül a megalázott magyar lány ügye

Az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácsnál (CNCD) tett panaszt az RMDSZ a kolozsvári gyermekkorházban hiányos román nyelvtudása miatt megalázott magyar lány ügyében – közölte pénteken az RMDSZ hírlevele szerint Kovács Péter ügyvezető elnök. A két unitárius lelkész kezdeményezésére született beadvány arra hivatkoznak, hogy súlyosan sérültek a beteg nyelvi jogai.

Mint megírtuk, Kolozsváron a Mócok úti gyermekkórházban a hét elején porig aláztak egy olaszteleki 17 éves magyar lányt és családját a hiányos román nyelvtudásuk miatt. Az orvosok lekezelően beszéltek a hozzátartozóival, akiket azzal is megfenyegettek, hogy kirakják őket az intézményből. A lányt ellátták ugyan, azonban hozzátartozói a megalázó bánásmód miatt egy másik kórházba vitték további megfigyelésre. Az eset miatt a beteget segítő unitárius lelkészek is lépni kívánnak, és olyan személyeket keresnek, akik hasonló kellemetlen tapasztalatokat szereztek az egészégügyi intézményben.

Kovács Péter elmondta, elfogadhatatlan, hogy a nemzeti hovatartozás és nyelvtudás miatt bárkit is megalázzanak. „Minden esetben jelezni kell az illetékes hatóságnál a jogsérelmet, hiszen ezekért jogorvoslatot is lehet kérni, nem sérthetik meg ilyen módon naponta a magyarok személyi jogait Romániában” – jelentette ki. Szerint az emberség azt követelte volna meg, hogy az egészségügyi személyzet a páciens gyógyításával foglalkozzon, és ne a nyelvtudását kérje rajta számon, és ne sértegesse őt különböző ürüggyel. Hozzátette: már felvették a kapcsolatot az olaszteleki lány családjával a panasz alátámasztásához szükséges bizonyítékokért.

Katika jól van, gyógyul – közölte Facebookos bejegyzésében Rácz Norbert Zsolt unitárius lelkész. Mint írta: több egyeztetés történt az ügy folytatásával kapcsolatban, végül abban állapodtak meg, hogy a Diszkriminációellenes Tanácsnál tesznek panaszt. „A kereset megfogalmazásában segítséget is kaptunk az RMDSZ illetékeseitől” – közölte.
A lelkész szerint ugyanakkor civil kezdeményezésként létre kellene hozni egy olyan fórumot, ahol a hasonló visszaéléseket lehet jelezni, s ahol szakemberek vizsgálnák meg az adott keresetet, majd továbbítanák a hatóságok felé.
„Az irányelvek, jogi keretek végigbeszélése érdekében hívunk minden segíteni akaró, elsősorban jogászt egy egyeztetésre ebben az ügyben, február 25-re, csütörtökre, este hét órára a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácstermébe (Brassai Sámuel utca, 6. szám)” – írta az unitárius lelkész.

Az ügyvezető elnök kifejtette: a nyelvi jogokat biztosítani kell az egészségügyben, hiszen a betegek épsége, egészsége múlhat azon, hogy el tudják-e mondani panaszaikat az őket értő, a nyelvüket beszélő személyzetnek. Emlékeztetett: az RMDSZ parlamenti frakciója a hét elején fogadta el idei törvénykezési prioritásait, amelyek között szerepel az is, hogy az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést kell biztosítani a magyar embereknek. Az RMDSZ törvényhozói ennek érdekében törvénykezdeményezést nyújtanak be még ebben az ülésszakban.

„Szorgalmazzuk, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbségek száma eléri a 20 százalékot, a kórházakban, rendelőkben kötelezően alkalmazni kell az adott kisebbség nyelvét beszélő munkatársat” – jelentette ki Kovács Péter. Hangsúlyozta: civilizált országban elképzelhetetlen, hogy valakinek amiatt sérüljön az egészségügyi ellátáshoz való joga, mert nem tud anyanyelvén kommunikálni az orvossal vagy a nővérrel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?