Alapfokon pert nyert a kolozsvári kórházban megalázott olaszteleki lány

Elutasította a Kolozs Megyei Ítélőtábla a kolozsvári sürgősségi gyermekklinika fellebbezését az olaszteleki kislány ügyében – közölte kedden az RMDSZ hírlevele. A döntés nem jogerős.

Mint korábban írtuk, az RMDSZ feljelentése alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 2000 lejre büntette a kolozsvári kórházat és 1000 lejre a diáklányt hiányos nyelvtudása miatt sértegető ügyeletes orvost.

Az RMDSZ idén februárjában tett panaszt a balesetet szenvedett olaszteleki lány ügyében, aki a kolozsvári gyermekgyógyászaton nem beszélhetett anyanyelvén a kórház személyzetével, és megalázták hiányos román nyelvtudása miatt. A diszkriminációellenes tanácshoz eljuttatott beadványában a szövetség arra hivatkozott, hogy a bajban lévő lány nyelvi jogai súlyosan sérültek.

Kovács Péter ügyvezető elnök kedden emlékeztetett: az RMDSZ panaszában megfogalmazottakat áprilisban a CNCD egyértelműen alátámasztotta. E szerint etnikai alapú diszkrimináció történt, és pénzbírságot szabott ki az ügyben érintett kórházra és orvosra.

„Már akkor is elmondtuk, az RMDSZ törvényben rögzítené, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbségek számaránya eléri a 20 százalékot, a kórházakban, rendelőkben kötelező jelleggel alkalmazni kelljen az ő nyelvükön beszélő alkalmazottat” – idézte a hírlevél a politikust.

Kovács Péter elmondta, az RMDSZ azt kezdeményezi az anyanyelv-használati küszöb csökkentését a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra, hogy minden olyan településen, ahol a lakosság egytizede magyar, lehessen magyarul is ügyet intézni. Ezzel párhuzamosan egy alternatív, ötezer fős küszöb bevezetését is sürgetik. Ez a könnyítés 174 000 erdélyi magyar embert érintene.

 „Az RMDSZ üdvözli az ítélőtábla döntését, amely morális elégtétel a családnak és mindazoknak, akik felháborodással követték a magyarellenes történéseket. Ha egységesen lépünk fel, akkor meg tudjuk védeni a magyar emberek biztonságát, ki tudunk állni, és ki tudjuk harcolni jogainkat” – fogalmazott Kovács Péter.

Kapcsolódók

Kimaradt?