Megszavazták: kötelező lesz a magyar nyelv használata a kórházakban

Megszavazta döntő házként a képviselőház azt az RMDSZ-es törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben a magyar nyelv használatát - olvasható a szövetség hírlevelében. Az előírás azokra a településekre vonatkozik, ahol a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot vagy az 5000 főt.

„Törvényi garanciát jelent az anyanyelv-használatára az egészségügyben és a szociális ellátást biztosító intézményekben a kedden megszavazott RMDSZ-es törvénykezdeményezés. Ez azt jelenti, hogy azokon a településeken, ahol a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot vagy az 5000 főt, az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben kötelesek lesznek magyar nyelven beszélő dolgozókat alkalmazni. Az erdélyi magyarok jogos elvárása vált valóra, hiszen Románia még mindig nem ültette gyakorlatba a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájában foglaltakat, amelyet 1995-ben írt alá" – mutatott rá Korodi Attila képviselő.

"Tettünk egy előrelépést az anyanyelv-használat tekintetében. Így nemcsak azokon a településeken lesznek kötelesek magyar nyelven beszélő személyzetet alkalmazni, ahol a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot, hanem azokon is, ahol van legalább 5000 magyar lakos. Így számos erdélyi nagyvárosban is, mint például Arad, Kolozsvár, Brassó, Temesvár, magyarul fordulhatnak orvoshoz az érintettek” – mondta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a szavazást követően. Az alsóház elsöprő többségben mondott igent a tervezetre. 

Korodi Attila emlékeztetett az olaszteleki magyar lány esetére, akit amiatt aláztak meg a kolozsvári gyermekgyógyászaton, mert nem tudott románul beszélni a kórház személyzetével. „Az RMDSZ az esetet követően panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, amely ezer lejre bírságolta a kórházat, illetve törvénytervezetet nyújtott be annak érdekében, hogy a charta ezen előírásait törvényi szintre emeljék mielőbb Romániában” - magyarázta Korodi.

Magyar beteghez magyarul szóljanak

Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, az egészségügyi bizottság tagja elmondta: „A magyarok lakta vidékeken szükség van arra, hogy a magyar betegekhez magyarul szóljanak, igazgatótól orvosig, ápolószemélyzettől asszisztensekig. Az arányos képviselet a vezetőségi és egészségügyi asszisztensek számában is megmaradásunk egyik feltétele”.

Csép Andrea, az RMDSZ parlamenti képviselője, a képviselőház munkaügyi biztosságának titkára úgy fogalmazott:  „Meg kell adnunk a lehetőséget azoknak a személyeknek, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak egészségügyi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt, hogy hatékony ellátáshoz jussanak. Éppen ezért kötelességünk megteremteni minden olyan feltételt, amely lehetővé teszi azt, hogy anyanyelvükön szólalhassanak meg az érintettek ilyen helyzetekben. A törvény előírja, hogy az egészségügy mellett a szociális ellátást biztosító intézményekben is, mint például gyerek- és öregotthonokban, alkalmazzanak az adott kisebbség nyelvén beszélő alkalmazottat”.

Az RMDSZ parlamenti csoportja az elmúlt parlamenti mandátumban iktatta a törvénytervezetet. A törvénytervezetről kedden döntőházként szavazott a képviselőház, a javaslat ezt követően államelnöki kihirdetésre vár.

Kapcsolódók

Kimaradt?