Vízilabda: Az olimpia magyar-olasz meccsének botránya visszavonulásra késztette a váradi játékvezetőt

Adrian Alexandrescunak nem csak az álma maradt beteljesületlenül, de még a hírnevét is igazságtalanul csorbította a párizsi nyári olimpia. A vizes sportokat tömörítő szervezet, a World Aquatics hozzáállásán elkeseredett nagyváradi vízilabdabíró bejelentette visszavonulását.

Noha arra számítani lehetett, hogy az idei lesz a pályafutása utolsó ötkarikás játéka, a lezárás korántsem a reményei szerint alakult. Adrian Alexandrescunak ugyanis az volt az álma, hogy a férfi döntőben bíráskodjon. Úgy érzi, hogy erre az esélye is meg lett volna, de a magyar–olasz negyeddöntőn történtek után már nem bíztak rá több meccset. Ez volt az a találkozó, amelyen az olaszok egy gólját szabálytalanság miatt érvénytelenítették (3-3-ra egyenlítettek volna, de a döntés nyomán 3-2 maradt az állás a magyarok javára), majd végül a magyarok büntetőkkel jutottak tovább. Az olaszok szerint azt a találatot igazságtalanul érvénytelenítették, ezét panaszt emeltek a meccset követően, amit a World Aquatics elutasított. Csakhogy ezzel párhuzamosan Adrian Alexandrescura már nem bíztak több összecsapást az olimpián, ráadásul több szaklap és még az olasz sportági szövetség is összefüggésbe hozta a döntéssel.

Fotó: Román Vízilabda-szövetség/archív felvétel

Csakhogy azt montenegrói kollegája, Veselin Miskovic egyedül hozta meg. Az eset az ő oldalán történt, és amikor a videóbíró-rendszer felvételeit visszanézte, akkor sem kérte Alexandrescut, hogy csatlakozzon hozzá. A váradi sípmester a bihon.ro-nak elmagyarázta, hogy a szabályzat szerint ebben az esetben csak kollegája kérésére véleményezhette volna az esetet. Ő volt viszont az, aki a találkozó során rászólt a montenegróiara, hogy ne szakítsa meg a meccset minden apróságért.

„Engem nem függesztettek fel, de mindenki azt gondolta, mert a World Aquatics nem mondott semmit. Nem volt, hogy befolyásoljam a kollegám döntését. (…) Betartottam a protokollt. Utólag magyarázatot kértem a World Aquatics illetékeseitől, azt mondták, hogy a védelmem érdekében nem küldtek több meccsre. Miért kellett volna megvédeni? Nagyon jó meccseim voltak addig, úgy érzem, hogy arra ment ki a játék, hogy ne kapjam meg a döntőt. Nagyon büszke vagyok arra, amit véghez vittem, nagyon jó formában voltam, a szakma elismert” – mondta Alexandrescu. Hangsúlyozta: nem a felelősséget akarja elhárítani, hanem a tényeket közli. „Már a második olimpián követnek el velem szemben igazságtalanságot, ez már túl sok. Felhagyok a nemzetközi bíráskodással. Nem tudok olyan emberekkel együtt dolgozni, akik szó nélkül hagyták a különböző oldalakon terjesztett hazugságokat. Nem azt kérem, hogy megvédjenek, hanem mondják el az igazságot. Úgy tűnik, hogy a World Aquaticsnál legújabban már nem a korrektség, fedhetetlenség, őszinteség és sportszerűség elvei érvényesülnek” – fogalmazott.

A törtétekre továbbra is magyarázatot vár a nemzetközi szövetségtől és eltökélt szándéka, hogy a jó szakmai hírnevét helyreállítsa. De a medence széléről visszavonul. Románia legeredményesebb vízilabdabírója 14 évnyi gazdag és sikeres pályafutást tud maga mögött, számos fináléval és elismeréssel.

A párizsi olimpia férfi vízilabda-tornáját – mint ismeretes – Szerbia nyerte meg. Horvátország ezüst-, az Amerikai Egyesült Államok válogatottja pedig bronzérmes lett. Magyarország a negyedik helyen zárt. Olaszország végül a hetedik helyen végzett, Görögország és Spanyolország is megelőzte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?