Nyeregbe ülnek a székelyek: hamarosan kezdődik a Székely Vágta - FRISSÍTVE

Pénteken kezdődik és vasárnapig tart a térség legnagyobb lovas eseménye, a Székely Vágta. Idén 20 lovas áll rajthoz a háromszéki Maksán lévő Óriáspince-tetőn kialakított pályán: kilencen a székelyföldi házi versenyben, a Góbé futamban indulnak, tízen pedig a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutásért harcolnak. A települések nevében benevezett lovasok között vannak visszatérők és újoncok is, az új korhatár-szabályozás pedig két 16 éves indulónak is esélyt ad a megmérettetésre.

A Székely Vágta szervezői idén lehetővé tették, hogy a Góbé futamban szülői beleegyezéssel 16 éves kortól indulhassanak lovasok. Ezt kihasználva két 16 éves lány, Kereszturi Nikolett és Fábián Dorka próbál szerencsét településük, Erdőszentgyörgy és Kilyén képviseletében. A Székely Vágta indulói között van Tamás Csaba, a Székely Vágta többszörös győztese, a Nemzeti Vágta tavalyi harmadik helyezettje. De nem ismeretlen a pálya André Ábel és László Pál számára sem, ők a Góbé futamban küzdenek majd.

A pénteken kezdődő Székely Vágta háromnapos lovas szórakozást és kikapcsolódást kínál, hiszen a futamok mellett lesz lovasíjász és -kaszkadőr bemutató, visszatér a huszár ügyességi verseny, idei újdonságként pedig lesz Góbé Olimpia is, amelynek lényege, hogy a jelentkező csapatok, településüket képviselve, különböző akadályokat leküzdve nyerhetik meg az ügyességi vetélkedőt. A versenyszámok között szerepel gumicsizma hajítás, szalmabála hordás talicskával vagy vízhordás két vederrel.Fotó – Archív: Kovács Tamás/MTI

A maksai Óriáspince-tetőn a Nemzeti Lovas Színház bemutatja a Szent László, a lovagkirály című rockoperát, amely 20 lóval és 60 gyalogos szereplővel valósul meg és a középkori lovagi tornák hangulatát idézi. Az előadás nyilvános főpróbáját péntek este fél tíztől nézhetik meg, a produkciót szombaton fél tíztől láthatják. Vasárnap 18.30-tól a 4 for Dance csapat mutat be egy táncshowt és 19.30-tól Péter Szabó Szilvia koncertezik a Székely Vágta helyszínén. Részletek a www.szekelyvagta.ro honlapon.

Sikeres állatorvosi vizsga teljesítése esetén, a június 18-i, 18.30-kor kezdődő előfutamokban a következő lovasok állnak rajthoz:

Székely Vágta: Barót: Ferenc Lénárd és Pali lova, Farkaslaka: Tamás Csaba és Villámlás, Kézdivásárhely: Kovács Roland-Attila és Villám, Kilyén: Kövér Zsolt és Zsuzsa lova, Maksa: Kocsis Csaba és Manci, Nyárádszereda: André István Tip-Top hátán, Sepsiszentgyörgy: György Mátyás Zsolt Komodusszal, Szentkirály: Csíki Árpád és Lord Black lova, Szotyor: Váncsa Róbert és Jázmin, Szováta: Gomboczi Dániel-Zsolt Bagdad hátán, Homoródszentmárton: Szabó Ferenc és Manci lova.

Góbé Futam: Barót: Ferenc Lénárd Lizával,Erdőszentgyörgy: Kereszturi Nikolett és Bella-Bársony, Etéd: Kelemen Sándor Géza és Viktor lova, Gyergyószentmiklós: Bardocz Levente és Cocuța, Kézdivásárhely: Papp Alpár Táltos hátán, Kilyén: Fábián Dorka Boszporuszi Naptűz nyergében, Maksa: Kocsis Csaba és Iván, Réty: Ferencz Csongor-Szabolcs Villámmal, Zágon: Török Csaba és Szilaj lova.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?