Lovasok jelentkezését várják a Székely Vágtára és a Góbéfutamra

Hatodik alkalommal rendezik meg idén a maksai Óriás Pincetetőn a Székely Vágtát és Góbéfutamot, jelentették be keddi sajtótájékoztatón a szervezők. Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester elmondta: a Nemzeti Vágta Székelyföldi előfutamának számító rendezvény július 9 és 10-én zajlik, és akárcsak az elmúlt években idén is két futamot is szerveznek: a Székely Vágtát és a Góbé futamot.

A Székely Vágtába csak legtöbb 75 százalékban telivér, bizonyított eredetű lovakkal lehet részt venni. Ebből a versenyből az első három helyezett és a szervező Sepsiszentgyörgy lovasa kerül be a Budapesten sorra kerülő Nemzeti Vágtába. A Góbé futam pedig azoknak a településeknek biztosít versenyzési lehetőséget, amelyek nem tudnak bizonyított eredetű lovat benevezni. Ebbe a „házi versenybe” bármilyen lóval részt lehet venni, ha megfelel az egészségügyi feltételeknek.

Sztakics Éva a keddi sajtótájékoztatón elmondta: idén növelték a Székely Vágta költségvetését is, így az önkormányzatok 350.000 lejjel járulnak hozzá a szervezéshez, de további 1 millió forintot pályáztak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nél és megy magyarországi magánszemély is hozzájárul 1 millió forinttal a költségekhez.

A szervezők várják az idei Székely Vágtára és Góbé futamra a nevező történelmi Székelyföld területén lévő településeket, amelyek június 24-ig jelentkezhetnek a Vadon Egyesületnél. Idén 1200 lejbe kerül a nevezési díj, viszont újdonság, hogy a Székely Vágtán részt vevő lovasok utazási költségét 300 lejjel honorálják, a fogatosok pedig 400 lejes utazási költségtérítést kapnak, mutatott rá Demeter János. A Vadon Egyesület elnöke szerint ezzel szeretnék a lovasok számára még vonzóbbá tenni a részvételt.  Ugyanakkor megnövelték a díjak értékét is, így az első helyezett 2500 lejt, a második 2000 lejt a harmadik 1500 lejt kap, amit támogatók révén különböző értéktárgyakkal egészítenek ki.

Demeter János szerint nemrégiben a Nemzeti Vágta szervezőivel újabb két évre hosszabbították meg a Székely Vágta szervezésének jogát, ami azt jelenti, hogy a maksai rendezvény továbbra is a budapesti vágta hivatalos előfutamának számít. A magyarországi szervezők idén szigorítottak a szabályokon, emiatt az anyaországban 6 előfutam szervezési jogát vonták meg a nem megfelelő körülmények miatt. Demeter János szerint a budapesti szervezők kérésére idén javítanak a maksai Óriás Pincetetőn lévő versenypálya biztonságán.

A budapesti Nemzeti Vágtán rendszerint megszervezik a nemzetiségek futamát is, amelyen eddig Romániát a sepsiszentgyörgyi Dan Manolăchescu képviselte. Idén a Székely Vágtán előválogatást tartanak. Felkérték a Román Lovas Szövetséget, hogy jelöljön ki 4-6 hazai lovast, akik megméretkeznek és közülük választják ki azt, aki Romániát képviseli az idei budapesti rendezvényen.

A Vadon Egyesület ugyanakkor pályázatot hirdetett a Székely Vágtára szóló lovas- és kulturális kísérőprogramok társfinanszírozására. Június 10-ig pályázni lehet lovassport, illetve hagyományőrzés tárgykörökben. A pályázati űrlap letölthető a www.szekelyvagta.ro, illetve a www.vadon.ro honlapokról.

Sztakics Éva elmondta, hogy akárcsak az elmúlt években a Székely Vágtán lovassporté lesz a főszerep, de esti kulturális programokkal is készülnek a szervezők. Július 8-án, pénteken este egy helybéli zenekar ad majd koncertet a vágta helyszínén, míg július 9-én a Csík zenekar lép színpadra.

Kapcsolódók

Kimaradt?