Nyolcadik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi Lovas Ünnepet

Az idei Székelyföldi Lovas Ünnepen is több mint 300 fellépő lesz, több mint 50 kikapcsolódásra alkalmas programpontban – jelentették be az augusztus 12-én tartott gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatón a szervezők.

Mint ismeretes, a Gyergyói Lovas Napokat tavaly Székelyföldi Lovas Ünnepnek keresztelték át, és mintegy tízezer ember fordult meg a kétnapos rendezvényen. Ebben az évben szeptember 12–13-án, immár nyolcadik alkalommal szervezik meg, szintén a gyergyószentmiklósi lovaspályán. Lesz lovasíjászat, díjugratás, lószemle, munkalovak és szekeresek versenye, fogathajtás, polgármesterek csatája, lovas erőpróbák, vicces vetélkedők, a hagyományos Pál Ágnes-kupa, kurul dobosok, Hamza Viktória szabad idomítás, lovas ügyességi verseny, lovas terápia.

Részt vesznek a magyarországi Szent György-lovagok, továbbá gyerekprogramokkal is várják a családokat, és a malackergető verseny sem marad el a két nap alatt. Fellép a Hóvirág néptáncegyüttes és a ditrói fúvószenekar, a Benedek&Mayer Duó, a Vaskertes iskola fiatal művészei, népdalénekesek. A szombati nap estéjén a  Full Screen együttes élő koncertjén szórakozhat a közönség. A szervezők a Krigel Sport Klub, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Agrárkamara, Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ. A belépés, mint mindig, most is ingyenes.

A sajtótájékoztatót Bajkó Tibor, a Krigel Sportklub elnöke, a szervezésben részt vevő felesége, Bajkó Ildikó, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tartotta a Krigel székhelyén. Borboly Csaba gratulált Bajkó Tibornak és csapatának, és kijelentette: a rendezvény sikerére, bővülésére való tekintettel időszerűnek tartja, hogy a megyei tanács növelje az eddig erre a célra elkülönített összeget – amely idén is, tavaly is 32 ezer lej volt –; ehhez kérni fogja kollégái támogatását. Az elöljáró, akárcsak tavaly, ezúttal is Székelyföld legnagyobb kalákájaként jellemezte azt az összefogást, amely a rendezvényt övezi, és ebben az évben különösen nehéznek tartja a szervezést, mivel egyes támogatók „nehéz helyzetbe kerültek”.

„A Székely Vágta mellett ez a másik olyan nagy lovas esemény, amely Székelyföld hírnevét öregbíti az országhatáron túl is. Nagyon jónak tartom azt, hogy egyre több ilyen esemény van régiónkban, ami azt jelenti, hogy a lovak szeretete, a róluk való gondoskodás jelentős a térségünkben, és egyre inkább hasznosítják nemcsak a turizmusban, hiszen nálunk is működik például a lovas terápia, ami a korai fejlesztésben jelent nagy lehetőséget” – fogalmazott a megyeelnök. Az Iskola másként programban már bevett dologgá vált a lovas farmok meglátogatása, a lovaglás. Az iskolai tornaórákat időnként meg lehetne szervezni egy-egy lovardában is, így nemcsak a tehetősebb szülők gyerekeinek nyílna lehetőségük a lovaglás élményének megtapasztalására.

Borboly Csaba szerint amellett, hogy színes, változatos programot kínál a Székelyföldi Lovas Ünnep, segít abban, hogy a gyerekeket a szülők elvigyék a televízió vagy a számítógép elől.

Bajkó Tibor kiemelte, hogy a gyergyói rendezvény székelyföldivé terebélyesedésében már tavaly is segített Kovászna Megye Tanácsa, idén pedig Maros megyét is bevonták. Igazi négyes fogat munkájának nevezte a szervezést, e „fogat” tagjai a versenyzők, a támogatók, a szervezők és nem utolsósorban a nézők. A Krigel elnöke köszönetét fejezte ki a támogatóknak, és elmondta, hogy további szponzorokat keresnek.

„Az előző években minden alkalommal 200 körüli volt a támogatók száma. Jelen pillanatig már 150 támogatóval tárgyaltunk, és lesznek további tárgyalások, a rendezvény költségvetése 100 ezer lej körüli. Sok támogatást természetben kapunk, például takarmány formájában” – közölte.

Felhívta a figyelmet a 6–14 év közötti gyerekek számára meghirdetett versíró és rajzpályázatra, amelynek célja a lovak és a lovas világ bemutatása úgy, ahogy a gyerekek látják. A pályamunkák beküldésének határideje: 2015. szeptember 7.,  délután  16 óra (hétfő).

További információ a rendezvényről a www.facebook.com/szekelyfoldi.lovasunnep oldalon található.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?