Lovasközpontot avattak Székelyderzsen – a bevételek a helyi közösséget illetik

Tartalmas ünnepen vehetett részt vasárnap a Hargita megyei Székelyderzs közössége. Ezen a napon adták át a Zarándok Nyargaló lovasközpontot, a település lakóit egésznapos program várta és a gyerekek legnagyobb örömére délután a Mikulás is megérkezett.

Ragyogó napsütés fogadta a híres székelydersi unitárius vártemplomba igyekvő híveket vasárnap délelőtt. Az apró, Székelyföld határán elhelyezkedő falu nagy eseményre készült, ezen a napon adták át hivatalosan a Zarándok Nyargaló lovasközpontot. Az elnevezés nem véletlen, a központ a helyi unitárius egyházközséggel szoros együttműködésben készült el és fogadja látogatóit a jövőben.

Az avatót megelőzően a település lakói ünnepi istentiszteleten vettek részt, amelyet Demeter Sándor Lóránt tartott. A kivételes alkalom kivételes vendégeket hozott a világörökség részét képező istenházába: a korondi Székely Sasok dobcsapat áldást kérő kántálása és Deák Boglárka népdalai tették színesebbé a szertartást.Demeter Sándor Lóránd | Fotók: Gábos Albin

Az istentiszteletet követően a templom szomszédságában található lovasközpont udvarát népesítették be a derzsiek és vendégeik. Az istállóból, kiszolgáló épületekből, szabadtéri és fedett, sátoros gyakorlópályából álló komplexum a helyi unitárius egyház, a Civitas Alapítvány és a Kanthaka Egyesület együttműködésével jött létre.

A Kanthaka Egyesület a lovasközpontot szociális vállalkozásként fogja működtetni. Ez azt jelenti, hogy a tevékenységekből származó jövedelem 90 százalékát szociális programokba forgatják vissza. Ennek keretében létrehoztak egy nappali foglalkoztató központot a település idős lakói számára. Minderről Demeter Sándor Lóránd unitárius lelkész tájékoztatott bennünket, miközben a szép számú résztvevő „belakta” a központ udvarát.

Vásár a lovaspályán

Mindenki kedvére ehetett, ihatott, válogathatott a büfék kínálatából, a sátortetős gyakorlópálya pedig ezúttal a lovaglók helyett adventi kirakodóvásárnak adott helyet. A szervezők helyi és környékbeli kézműveseket hívtak meg, a standokon különféle natúr kozmetikumok, dísztárgyak, dekorációs elemek sorakoztak. Külön színfoltot jelentett az az Olaszországból érkezett fiatalember, aki általa készített itáliai ínyencségeket kínált. Ő egyébként Székelykeresztúron önkénteskedik és „mellékesen” szívesen tölti idejét a konyhában, ennek gyümölcseit hozta el magával az avatóra.

Orbán Árpád, a Kanthaka Egyesület vezetője a megnyitón elmondta: az új létesítmény egyszerre szól gazdasági és szociális fejlődésről, tevékenységről. Mint kifejtette: a közösségi összetartás mellett a Székelyderzsre látogatók számát is szeretnék megnövelni az átadott létesítmény által. „Ebben látjuk a jövőt. Ha van egy világörökség részét képező templomunk, akkor legyenek olyan szolgáltatások körülötte, amelyek bevonzzák az embereket. Minél több vendég érkezik, annál inkább erősödik a közösség” – fogalmazott Orbán Árpád.

A létesítményt és a lovasudvar sörényes lakóit Demeter Sándor Lóránd tiszteletes mutatta be a jelenlévőknek. A tiszteletes kiemelte Bákai Magdolna programfelelőst, a Civitas Alapítvány munkatársát, valamint Derzsi Attila és Elekes Zoltán lovasoktatót. „Ezzel a csapattal fogjuk a lovasudvart működtetni és próbáljuk a lovas lelkületet erősíteni. Hat lóval rendelkezik jelen pillanatban a Nyargaló. A tevékenységeink sokrétűek: turisztikai lovaglás, tereplovaglás, karámbeli oktatás, zarándoklatok szervezése, illetve a sérülteknek és családtagjaiknak szervezünk élménylovaglásokat és terápiás lovaglásokat is” – sorolta Demeter Sándor Lóránd, majd felvezették és bemutatták a központ lovait.

A négy hucul és két vegyes fajtájú ló a Kárpátok magaslatairól kapta a nevét, a tiszteletes megosztotta ennek a történetét is. Az egyik lovat Cămpulung Mușcel közelében vásárolták, az eladó egyik kedvenc hegycsúcsa után Kapitánynak nevezták el. A másik ló almási, így a Vargyas-szorosnál lévő Merke-tető után kapta nevét. Mivel a tiszteletes apai ágon énlaki származású, így egyikőjük Firtos lett, a negyedik hucult egy derzsi dűlőről, Pénzesről nevezték el, tudtuk meg.

Közösségépítő és célszerű beruházásnak tartja a lovas központ létrehozását Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke a Maszol érdeklődésére elmondta: rendkívül fontosnak tartja azt az elvet, hogy a központ által termelt jövedelmet visszafordítják a szociális ellátás területére. „Hargita megyében a lovasélet fejlesztésének komoly lehetőségei vannak, szépek a tájak, lehet tereplovaglást szervezni és más lovassportokra is alkalmas a vidék. A derzsi központ mintát adhat más kistelepülések számára is, mert ezekben a kis falvakban vannak értékeink és ezeket az értékeket közkinccsé lehet tenni” – fogalmazott a politikus.

A délután során a régi iskola épületében kialakított népfőiskolában kézműves tevékenységeket tartottak. A résztvevők többek között különböző ízesítésű fűszersókat alkothattak. A gyermekek által legjobban várt Mikulás pedig lovas hintón érkezett és osztotta ki a személyre szóló meglepetéseket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
A székelyderzsi unitárius vártemplom az UNESCO világörökség része Demeter Sándor Lóránd, unitárius tiszteletes Igazi családi program volt Orbán Árpád, Demeter Sándor Lóránd, Bákai Magdolna, Derzsi Attila és Elekes Zoltán A korondi Székely Sasok Izgatott várakozás.

Kapcsolódók

Kimaradt?