Via Transilvanica Maros és Hargita megyében is – összeköti a régiókat, kultúrákat

Újabb mérföldkőhöz érkezett a két és fél évvel ezelőtt, a Tășuleasa Social Egyesület kezdeményezésére elindított Via Transilvanica turistaútvonalat elkészítő projekt. Fő célja, hogy az emberek eljuthassanak az út mentén élő közösségekhez, hogy megismerjék ezek értékeit és szokásait. Szerdán az útvonal 162 kilométeres Maros megyei szakaszát adták át Szovátán, csütörtökön pedig Székelyderzsen avatták fel az eddig elkészült közel 700 kilométeres kiránduló út Hargita megyét átszelő részét.

Az útvonal teljes hossza meg fogja haladni az 1000 kilométert – emelte ki a szovátai átadóünnepségen Alin Uhlmann Ușeriu, a Tășuleasa Social Egyesület elnöke „Nagy és szép országunk van, amelyet meg akarunk mutatni. Amikor a Via Transilvanica útvonalán jársz, minden helyi közösséget keress fel, mivel minden közösségnek vannak olyan specifikus értékei, amelyet érdemes megismerni. Egyesületünk 20 éve létezik, és ezalatt a 20 év alatt megpróbáltuk közelebb hozni egymáshoz az embereket.  Azt hiszem, hogy a projekt révén mindez sokkal könnyebbé vált, és közben nagyon ismert is lett a projekt" – hangsúlyozta az egyesület vezetője.

Herceg, nagykövet és teniszbajnok az avatáson

A Maros megyei szakasz utolsó kilométerkövét Szovátán, a Petőfi parkban helyezték el. A követ Bocskai Vince szovátai szobrászművész alkotása díszíti. A szovátai nyitórendezvényen jelen volt Andrew James Noble, Nagy-Britannia romániai nagykövete, Soós Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja, a Via Transilvanica projekt nagykövetei: Miklós herceg, I. Mihály román király unokája, Marcel Iureș színész, Tibi Ușeriu ultramaratonista, Horia Tecău teniszbajnok és Toma Coconea siklóernyős versenyző. Részt vettek továbbá a projekt szponzorai és partnerei, a Maros Megyei Tanács és az útvonal nyomvonalán található helyi önkormányzatok képviselői.

Az esemény résztvevőit Fülöp László, Szováta polgármestere és Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke köszöntötte házigazdaként. Péter Ferenc felszólalásában a Via Transilvanica projekt, valamint a Maros megyei turisztikai fejlesztések fontosságáról beszélt.

„A Maros Megyei Tanács örömmel vállalta, hogy partnere lesz ennek a projektnek, hiszen az egyik fő prioritásunk a turizmus fejlesztése. Nagyon gazdag megyénk van, csak két példát emelnék ki, Segesvár és Szászkézd világörökségi helyszínek, Szováta pedig Európában egyedülálló adottságú fürdőváros. Talán éppen a megyében található számos természeti és kulturális érték miatt alakult úgy, hogy Maros megyében van a Via Transilvanica leghosszabb szakasza. Mi büszkék vagyunk az értékeinkre, és szeretnénk, hogy minél többen ismerjék ezeket. Ezért az elmúlt években számos turisztikai népszerűsítő programot indítottunk, és ezért támogattuk a Via Transilvanica útvonal megépítését is” – emelte ki Péter Ferenc.

A Via Transilvanica útvonal Maros megyében 15 város és község területén halad át a Dános, Apold, Fehéregyháza, Segesvár, Szászkézd, Héjjasfalva, Szováta, Nyárádremete, Alsóköhér, Libánfalva, Görgényhodák, Görgényszentimre, Görgényoroszfalu, Alsóidecs, Marosvécs útvonalon.

Nagy-Britania romániai nagykövete az útvonal jelentőségéről és az általa nyújtott lehetőségekről beszélt úgy Románia, mint Erdély esetében. „Nagy öröm számomra, hogy ma Szovátán vagyok, köszönöm a meghívást. Számunkra, brit lakosok számára az ehhez hasonló útvonalak megszokottak és természetesek, hiszen évek óta vannak ilyen útvonalaink. A Via Transilvanica nemcsak Románia régióit köti össze, hanem Nagy-Britanniát is Romániával, hiszen az ilyen típusú útvonalak egészséges életvitelre ösztönzik az embereket a világ minden táján. (…) Továbbá fontos szempont az is, hogy fellendíti a helyi turizmust" – mondta Andrew James Noble.

Az eseményen bemutatták a Via Transilvanica mobil alkalmazást is, majd a rendezvény a Maros Művészegyüttes fellépésével zárult.

Székelyderzsen ér véget a Hargita megyei szakasz

Csütörtökön délután Székelyderzsen adták át a turistaútvonal Hargita megyei szakaszát. Alin Uhlmann Ușeriu köszöntőjében elmondta: az első tervek szerinta a Via Transilvanica másik útvonalon haladt volna át, de amikor meglátta Derzset, úgy döntött, ezt a települést „mindenképp érinteni kell”, nem csupán a vártemplom, hanem a kedves és segítőkész embereknek miatt is.

István Adrián székelyderzsi polgármester különleges napnak nevezte a csütörtökit, hiszen a község életében "történelmi eseménynek lehetnek részesei": olyan út avatására került sor, amely tíz megyét érint, Székelyföld egy részén is áthaladva.

 – Ha elgondolkodunk az út fogalmán, elmerül a kérdés, hogy hová vezet az út. Mi és ki vár az út végén? Olykor nem is a célon van a hangsúly, hanem magán az úton, amin haladunk a cél felé. Meggyőződésem, hogy az út népeket, népcsoportokat köt össze az elszigetelő várfalakkal ellentétben, az úton egymás kölcsönös tiszteletére, megbecsülésére, megsegítésére törekszünk úgy, hogy a célt egymást erősítve, közösen érjük el – emelte ki a polgármester.

Az unitárius egyház címere került a templom előtti téren felállított mérföldkőre, melyet az ünnepség keretében Andrew Noble nagykövet és Demeter Sándor Lóránd helyi unitárius lelkész leplezett le. „Az unitárius egyház 450 éve hirdeti, hogy Erdély a vallásszabadság földje. Az az út, amely nem elválaszt, hanem összeköt", Istentől áldott, mondta, majd a Gondviselő áldását kérte az útra, hogy szeretetben és békében találkozhassunk embertársainkkal.

„Ez a térség nem problémás”

Borboly Csaba, Hargita Megyei Tanácsának elnöke az eseményen úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a Mária út és a Via Transilvanica egymást erősítik, ezek az utak is lehetővé teszik, hogy megmutassák Erdély különleges értékeit.

– Az ezen az úton végig látogatók rájönnek, hogy ebben az országban ez a térség nem problémás, szeretnénk, ha a világ minden részéről eljönnének hozzánk, hisz a vendéglátás, értékeink, helyi termékeink összessége, kiegészülve a műemlékeinkkel, a természet szépségével nagyon komoly vonzerőt jelent – mondta a megyei tanács elnöke.

A Via Transilvanica turisztikai útvonal kiépítését a Tășuleasa Social Egyesület kezdeményezte 2018-ban. A civil szervezet azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan több mint 1000 km hosszú turisztikai és zarándokutat hozzanak létre, amely Bukovinából, Putnától indul, átszeli Erdélyt és lemegy egészen a Dunáig, Drobeta Turnu-Severinig. A projekt célja Románia kulturális-történelmi és természeti adottságainak népszerűsítése, egyrészt a helyi lakosság körében, másrészt pedig a külföldről idelátogató turisták körében. Az országot átszelő turisztikai útvonal minden túrázni és kirándulni szerető ember számára nyitott, akik gyalog, kerékpárral vagy lóháton is bejárhatják az útvonalat. A Via Transilvanica tíz megyén halad keresztül érintve a térség legfontosabb kulturális, történelmi jelentőségű területeit, és természeti látnivalóit. De ez az útvonal ennél is többre vállalkozik, összeköti azokat az etnikai és kulturális közösségeket, amelyek évszázadok óta együtt élnek ezeken a tájakon.
(Borítókép: Maros Megyei Tanács sajtóirodája)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?