Újabb összeget fordítanak a borszéki wellness központ kialakítására

A csíkkozmási Sószékfürdőn tartotta havi ülését Hargita Megye Tanácsa kedden, ahol több, a turizmus fejlesztését érintő döntést fogadtak el. Többek között hagyományos fürdőhelyeket, homoródfürdői ingatlanokat újítanak fel a megyei testület támogatásával, valamint újabb összeget szavaztak meg a Borszéken épülő wellness- és kezelő központ kialakítására. Bethlen Gábor-díjjal tüntették ki Bodó Dávidot, Csíkkozmás egykori polgármesterét.

440 ezer lejt szavaztak meg településeknek az áfa-visszaosztásból: csaknem 40  ezer lejt Csíkkozmásnak a Sószékfürdő és Nyírfürdő, hagyományos fürdőhelyek felújítására, valamint a helyi önkéntes tűzoltók felszerelésére, 100 ezer lejt Zetelaka számára az ivói Gyepespataka utca felújítására, további 100 ezer lejt Nagygalambfalvának a kultúrotthon felújítására, valamint újabb 200 ezer lejjel segítik a borszéki wellness és kezelő központ befejezését.

Elfogadták a Hargita Megye Tanácsa tulajdonában lévő homoródfürdői 15-ös, 16-os, és 25-ös villák felújítási terveit. Megemelték a megyei tanács járdaprogramjában az összeget, amelyre a 126-os út, gyergyóalfalvi szakaszán építendő járda megvalósíthatósági tanulmányához volt szükség. Idén várhatóan sikerül kiírni közbeszerzésre a munkálatokat. Szintén elfogadták a megyei tanács által fenntartott Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház helikopter-leszállójának terveit. A beruházás fontosságát indokolja a kórház regionális klinikai besorolása is, amelyet akár idén megkaphat a Hargita megyei egészségügyi intézmény.

Három európai uniós pályázat dokumentációjának pontosításáról döntöttek továbbá, amelyek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, valamint az Oklándi Inkluziv Oktatási Központ pályázatait érinti.

A testület több tagdíj mellett a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség számára is megszavazta a közel egymillió lejes hozzájárulást a 2020-as évre. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ezzel megelőlegezték a bizalmat, tekintve, hogy az elkövetkező évek prioritása az EU-s források lehívása lesz a Hargita megyei fejlesztésekre.

"Továbbra is szolidáris Hargita Megye Tanácsa Borszék város ambiciózus elképzeléseivel, támogatjuk Székelyföld legnagyobb és wellness és kezelőbázisának befejezését. Ahogyan az elmúlt években, úgy folytatjuk összefogásban a munkát a teljes megyét érintő fejlesztésekkel. Csíkkozmáson a turizmus és vendéglátás szempontjából fontos beruházásoknak szavaztunk meg összegeket. Homoródfürdőn pedig szeretnénk visszaépíteni a megyei tanács épületeit autentikus formájukban, amelyeket a fiatalok számára bocsájtunk, a hasznos szabadidő eltöltésére. Örvendek, hogy ebben a testületben határozataink nagy részét egyhangúlag fogadjuk el – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

Szántó László, Csíkkozmás polgármestere szerint a község természeti értékeire hívták fel a testület tagjainak a figyelmét, azzal, hogy Sószékfürdőre hívták a döntéshozókat. Mint mondta, a Szent Anna-tó mellett Sószékfürdő és Nyírfürdő is természeti kincsek, amelyek turisztikai kihasználásához támogatásra van szükség.

A tanácsülést megelőzően Bodó Dávidot, a község egykori polgármesterét a helyi önkormányzat Csíkkozmás község díjával, Hargita Megye Tanácsa pedig Bethlen Gábor-díjjal tüntette ki, elismerve kiemelkedő közéleti munkásságát. Becze István Csík-térségi megyei tanácsos méltatásában kiemelte, úttörője volt a mezőgazdasági termelés, terményértékesítés korszerűsítésének, azáltal, hogy létrehozta az első burgonyaértékesítő - s talán az első terményértékesítő - társulást a Székelyföldön. Jó gazda módjára vigyázta a Nyerges-tetőn magasodó emlékművet, környékét és a spontán módon gyarapodó kopjafaerdőt, vendégszerető házigazdája volt a március 15-i és az augusztusi megemlékezésekre érkező zarándokoknak, köztük több alkalommal állam- és kormányfőket is tisztelhettünk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?