Helyhatósági választások 2020: Mezei János megpályázza a Hargita megyei tanácselnöki tisztséget

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) által létrehozott Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) részéről Mezei János MPP-elnök pályázza meg a Hargita megyei tanács elnöki tisztségét a szeptember 27-i helyhatósági választásokon – jelentették be az EMSZ társelnökei csütörtökön.

Csomortányi István, az EMNP elnöke, a Gyilkos-tó üdülőtelepen a Szent István-szobornál Mezei Jánossal közösen tartott sajtóértekezleten közölte: tényként kezelhető, hogy lezárult a pártszövetség hivatalos bejegyzése, ugyanis lejárt az a határidő, amíg megtámadhatták volna a pártszövetség bejegyzését a bukaresti törvényszéken, és - tudomása szerint - nem történt ilyen beavatkozás.

Az EMSZ társelnökei rámutattak: azért választották bejelentéseik helyszínéül a Békás-szoros szomszédságát, a Székelyföld határát, mert fontos számukra a Szent István-i örökség megtartása. "Az erdélyi magyar közösség ostrom alatt áll, Székelyföld területéből újra és újra lecsípnek területeket. Egyéves időtávlatban a Békás-szoros a második olyan terület, amelyet a Székelyföld és Hargita megye elveszít" - hangoztatta Csomortányi István, Hargita megyének a szomszédos moldvai megyékkel folytatott, bíráságon zajló területvitáira utalva. Hozzátette: az EMSZ feladata annak a magyar egységnek a megteremtése, amely lehetővé teszi a Székelyföld megvédését.

Mezei János, aki korábban Gyergyószentmiklós polgármestere volt, rámutatott: közigazgatási tapasztalatát hasznosítva, európai uniós forrásokat felhasználva, és a vállalkozói réteget megszólítva, "gazdaként" akarja önkormányzati elnökként Hargita megyét, a Székelyföldet szolgálni.

A sajtótájékoztatót követően az MPP elnöke az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: az EMSZ a közösségi érdeket előtérbe helyező demokratikus alternatívát teremt az erdélyi magyar politikában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által megtestesített "egypártrendszerrel" szemben, és Erdély számos településén indít jelölteket. Rámutatott: az MPP és EMNP szövetsége egész Erdélyre kiterjed, az önkormányzati választásokon a két párt jelöltjei sehol sem indulnak egymás ellenében. Mezei János utalt arra, hogy a jelöltállításnál figyelembe veszik a bejutási küszöböt, és annak függvényében döntenek arról, hogy valamelyik párt vagy a pártszövetség színeiben indítják jelöltjeiket. A helyi és megyei tanácsoknál azoknak a pártoknak a jelöltjei kerülnek a testületbe, amelyek jelöltlistája megszerzi az érvényes voksok legalább öt százalékát, míg a pártszövetségként bejegyzett EMSZ-nek már nyolcszázalékos küszöböt kell teljesítenie.

Kovászna megyében Bálint József pályázza meg az EMSZ jelöltjeként a megyei önkormányzat elnöki tisztségét. Gyergyószentmiklóson Nagy Zoltán jelenlegi polgármester lesz az EMSZ polgármester-jelöltje, Marosvásárhelyen - az RMDSZ-hez hasonlóan - az EMSZ is támogatja a függetlenként induló Soós Zoltán polgármesterré választását.

(Nyitókép: Mezei János | Forrás: MPP Facebook-oldal)

Kapcsolódók

Kimaradt?