banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Mezei Jánosék továbbra is azt kérik, hogy a magyar diákok ne érettségizzenek románból

Ludovic Orban miniszterelnöknek és Monica Anisie oktatási miniszternek címzett beadványban kérte Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke, hogy vegyék ki a magyar tagozaton tanuló diákok idei érettségi programjából a román nyelv és irodalom vizsgát. 

Azt MTI azt írja, Mezei János, az EMSZ-t létrehozó Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke egy online sajtótájékoztatón beszélt erről csütörtökön. Kijelentette: diszkriminatívnak tartja, hogy a magyar tannyelvű iskolák végzőseinek eggyel több tantárgyból kell érettségizniük, mint a román iskolát végző társaiknak. 

Különösen indokoltnak tartotta a kérést a küszöbönálló érettségi vizsga esetében, amikor a román nyelv és irodalom vizsga nemcsak nagyobb erőfeszítést igényel a magyar diákok részéről, hanem nagyobb egészségügyi kockázatnak is kiteszi őket.

Újságírói kérdésre elmondta: azt tartaná igazságosnak, ha mind a magyar, mind a román fiatalok az anyanyelvükből vizsgáznának. Hozzátette: ha Szerbiában ez lehetséges, Romániában is lehetségesnek kell lennie. Azt is megjegyezte, hogy a kérés nem jelentené a román nyelv tanulásának az elhanyagolását. 

Mint korábban írtuk, Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt képviselője tavaly májusban arra vonatkozó törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe, hogy a magyar diákoknak ne kelljen román nyelv és irodalomból vizsgázniuk. Az indítványt kezdeményező MPP szerint a jelenlegi oktatási rendszerben nem érvényesül az egyenlő esély elve, mert a kisebbséghez tartozó tanulóknak egy tantárggyal többől, az anyanyelvük mellett románból is kell vizsgázzanak. A javaslattal akkor sem az RMDSZ, sem a CIvil Elkötelezettségi Mozgalom (CEMO), sem a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ), sem a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) nem értett egyet.

Mezei János elismerte, szükség van a román nyelv ismeretére, de szerinte ezt azzal is lehetne biztosítani, ha a magyar iskolákban tanuló diákok számára a másodfokú román nyelvvizsga megszerzését írnák elő. Mint megállapította: ezt a diákok akár már évekkel korábban megszerezhetnék.

Azt is jó megoldásnak találná – válaszolta egy újságírói felvetésre –, ha az erdélyi román diákok számára is bevezetnék a magyar nyelv tanítását, és előírnák legalább az alapfokú magyar nyelvvizsga megszerzését. Úgy vélte, egymás nyelvét ismerve szebb jövőt lehetne teremteni Erdélyben.

Az Erdélystat februárban közzétett elemzése szerint a magyar nyelven tanuló diákok tavalyi érettségi eredményei elsősorban a román nyelv és irodalom vizsga miatt maradtak el jelentősen az országos átlagtól. A magyar iskolákban végzett diákok 29 százaléka bukott meg, a jegyek átlaga 5,6 volt. Ezzel szemben országosan a vizsgázóknak csupán 9 százaléka nem érte el a román vizsgán az átmenő jegyet, az osztályzatok országos átlaga 7,2 volt.

(Címlapfotó forrása: EMSZ sajtóirodája

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?