Átadták a felújított székelyderzsi unitárius templomot

Átadták vasárnap a felújított székelyderzsi unitárius templomot és az egyházi, népfőiskolai és szociális központként működő Régi Iskolát, számolt be hétfőn az unitárius egyház sajtószolgálata.

Az átadási ünnepséget az unitáriusok őszi úrvacsoravételes ünnepével összekötve, őszi hálaadás ünnepén tartották. Az ünnepségen ft. Kovács István püspök megszentelte a felújított templomot és népfőiskolai központot.

A világörökség listás vártemplom rehabilitációja 2012–2020 között valósult a román kulturális minisztérium 3 124 486 lejes támogatásával. A templommal együtt megújuló Régi Iskola helyreállítási költségeit a gyülekezet részint önerőből, részint pályázatokból biztosította. A magyar Miniszterelnökség Egyházi és Nemzeti Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága idei kiemelt támogatásának köszönhetően sikerült befejezni a felújítást, derül ki az egyház közleményéből.

A székelyderzsi unitárius templom építéstörténete az 1200-as évekig nyúlik vissza, és 1999 óta rajta van az UNESCO világörökségi listáján. Itt található az egyik legrégebbi és legépebben fennmaradt Szent László- falkép.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?