Lehet vagy nem lehet Nagy-Magyarország térképet bevinni a magyar válogatott meccseire?

Óriási felzúdulást váltott ki Romániában, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedden jóváhagyta a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) azon kérését, hogy a magyar válogatott mérkőzésein a szurkolók használhassák Nagy-Magyarország szimbólumát.

A ProSport megkeresésére a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) kommunikációs osztálya kedden este jelezte, „hosszú éjszaka vár az FRF munkatársaira”, mert már szerdán szeretnének magyarázatot kérni hivatalos átiratban az UEFA-tól.

Mit mond az FRF?

Az FRF már szerda reggel jelentkezett is egy hírrel a hivatalos honlapján, amiben az UEFA-tól kapott válaszok alapján így fogalmaz.

„Az UEFA nem engedélyezte és nem is fogja engedélyezni a Magyar Labdarúgó-szövetség által említett szimbólumok megjelenítését az európai szinten rendezett mérkőzéseken. Úgy véljük, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség tévesen tette ezt a bejelentést, mivel ezen szimbólumok megjelenítése eltér az UEFA fegyelmi szabályzatától (provokatív és/vagy politikai tartalmú üzenetek), és az FRF szükség esetén minden bizonnyal a fegyelmi bizottságok elé fogja terjeszteni az ügyet” – írták.

A Román Labdarúgó-szövetség emlékeztet arra, hogy a revizionizmus nem elfogadott a labdarúgásban, és bízik abban, hogy az UEFA fegyelmi testületei szankcionálják ennek a szimbólumnak a felmutatását, amely „gyűlöletre és erőszakra uszíthat az európai mérkőzéseken”.

Mit mond az MLSZ?

Mint arról beszámoltunk, kedden az MLSZ arról tájékozatott, hogy egyértelmű állásfoglalását kértek a történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az európai szövetségtől és annak diszkriminációellenes csoportjától (FARE). „A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik” – olvasható a közleményben.

„Az egyeztetések eredményeképpen a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezni fogja” – szerepel az állásfoglalásban, amelyből kiderült, hogy ehhez négy feltételnek kell megfelelni:

  • kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;
  • csak piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  • a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  • a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

„Ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak” – szögezte le az MLSZ.

Mit mondanak a román legendák?

Nem voltak ennyire visszafogottak a román válogatott volt játékosai, Ionel Ganea és Gheorghe Popescu. Előbbi szerint politikai döntés született, amiben nagy szerepe van annak, hogy Csányi Sándor az UEFA egyik alelnöke. „A magyarok okos emberek, Orbán Viktor okos, a nép okos, minden szempontból okos, és nagyon törődnek a népükkel. Nem tudom, hogy tudunk-e bármit is tenni, mindent elsöpörnek. Fájdalmas, de mit tehetünk? Csak nézzük" – nyilatkozta Ionel Ganea a ProSport megkeresésére.

Gheorghe Popescu, az FC Barcelona volt csapatkapitánya megkongatta a vészharangot, és felszólította a román hatóságokat, hogy sürgősen lépjenek. Szerinte nem igaz a magyar szakszövetség érvelése, hogy Nagy-Magyarország szimbólumának használata nem hordoz politikai üzenetet. „Ez egy olyan döntés, amelynek sokkal több köze van a politikához, mint a sporthoz. A sportnak semmi köze az UEFA döntéséhez” – fogalmazott a Konstancai Farul elnöke.

Mit mond Asztalos Csaba?

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációsellenes Tanács (CNCD) elnöke is bírálta az UEFA döntését, szerinte az példátlan feszültséghez vezethet a román és a magyar állam között. „Az UEFA nem hozott bölcs döntést. Nem tudom, hogy mi járt a fejükben! Sőt azt sem tudom, milyen érvei voltak a magyar szövetségnek. Nagy-Magyarország térképét csak a történelemórákon, tanítási célokra kellene használni. Ebben az esetben szerintem revizionizmusról beszélünk, és ez nem járul hozzá az államok közötti párbeszédhez” –- mondta Asztalos Csaba a ProSportnak.

Mit mond Becali és Dragomir?

„Gigi” Becali, a FCSB tulajdonosa elviccelődte a válaszadást, amikor az UEFA döntéséről kérdezték. „Na és? Mi ebben a nagy ügy? Ráteszik Nagy-Magyarország térképét a pólókra és a zászlókra. Mit változtat ez? Visszaadjuk nekik Erdélyt? Ugyan már! Nem adunk vissza nekik semmit” – mondta hamisítatlan stílusában Gigi Becali

Dumitru Dragomir, a román foci másik megmondóembere sem maradhatott ki az ügyből. „Tegyék csak fel a rongyaikat és a zászlóikat a hátsó felükbe! Ez egy kényes kérdés, de nem hiszem, hogy ettől szétesik az ország, benne vagyunk az Európai Unióban” – fogalmazott Dragomir. 

Mit mondanak a szurkolók?

Az „Uniți sub tricolor” nevű román szurkolói csoport a Facebookon keresztül üzent az UEFA-nak, amelyet „maffiaszervezetnek” nevez. A román drukkerek emlékeztetnek azokra az esetekre, amikor a román válogatottat „sokkal kisebb ügyek miatt” zárt kapus mérkőzésekkel büntette az UEFA. 

Mit mond a Sepsi OSK?

A felsőházi rájátszásba jutott Sepsi OSK álláspontjára is kíváncsi volt a román média. Kertész Dávid, a háromszéki klub alelnöke elhatárolódott a Budapestről jövő hírektől, és leszögezte: a Sepsi OSK szurkolóinak nem fogják megengedni, hogy a sepsiszentgyörgyi stadionban kitűzzék Nagy-Magyarország zászlóját. „Minket ez az ügy nem érint. Mi Romániában futballozunk, a román bajnokságban. Soha nem akartunk és soha nem is fogunk politikába keveredni” – fogalmazott Kertész Dávid.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?