Orbán Viktor válasza a román külügynek és médiának: „A foci nem politika”

„A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs” – írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közösségi oldalán kedd kora délután, arra reagálva, hogy a román sajtó és a bukaresti külügyminisztérium hisztériát keltett, amiért a magyar kormányfő egy Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói sállal a nyakában jelent meg vasárnap este a Magyarország–Görögország barátságos labdarúgó-mérkőzésen, a Puskás Arénában.

Mint arról beszámoltunk: a román külügyminisztérium közölte a bukaresti magyar nagykövettel, hogy „határozottan helyteleníti” Orbán Viktor gesztusát. A tárca hétfő esti közleménye szerint a magyar kormányfő magatartása „nyilvánvaló ellentétben áll a nyitottság és a kétoldalú párbeszéd újraindításának légkörével, amely a román külügyminiszternek a magyar hivatali kollégájával, illetve a magyar kormányfővel folytatott budapesti egyeztetéseit jellemezte”.

A külügy hangsúlyozta, „minden revizionista megnyilvánulás elfogadhatatlan”, ellentétes a jelenlegi valósággal, és szembe megy a Románia és Magyarország által a román–magyar jószomszédi viszonyt szentesítő, 1996-ban Temesváron aláírt szerződésben, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodásban vállalt kötelezettségekkel.

A román sajtó egyébként ezt a mozzanatot találta csak érdemesnek kiemelni a 2–1-es hazai győzelemmel zárult magyar–görög meccs után; a beszámolók „kiszúrták”, hogy Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videóban – amelyben gratulált a nemzeti csapattól 109 meccs után visszavonuló Dzsudzsáknak, a játékos pedig egy mezzel ajándékozta meg a miniszterelnököt – egy olyan szurkolói sállal a nyakában látható, amelynek a két végén Nagy-Magyarország határai láthatók.

Orbán a közösségi oldalán azt írta válaszul ezekre a kirohanásokra, hogy „A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?