A románok még mindig Orbán Viktor sálján rágódnak

Romániának nem szabad belemennie ebbe a játékba – jelentette ki szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök annak kapcsán, hogy magyar hivatali kollégája, Orbán Viktor egy olyan szurkolói sállal jelent meg a magyar–görög barátságos labdarúgó-mérkőzésen, amely Nagy-Magyarország térképét (is) ábrázolja.

A Pedro Sanchez spanyol kormányfővel Castellon de la Planában tartott sajtótájékoztatón Nicolae Ciucă leszögezte: Románia évek óta nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy a schengeni térség, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagja legyen, nemzetközi és a szomszédos országokkal való kapcsolatait a jogállamiság elveire és a nemzetközi törvényekre alapozza.

Orbán Viktor „gesztusa” kapcsán rámutatott: volt már példa ilyenekre, Romániának azonban „nem szabad belemennie ebbe a játékba”. „Mi csak tartsuk be a játékszabályokat, a jogállamiság szabályait, a jó együttműködés szabályait, legyünk nyitottak a párbeszédre, kapcsolataink alapjául az európai és nemzetközi szintű egyezmények szolgáljanak” – fogalmazott.

A külügyminisztérium hétfőn közölte a bukaresti magyar nagykövettel, hogy „határozottan helyteleníti” Orbán Viktor magyar miniszterelnök gesztusát. A külügy azt követően adtak ki a közleményét, hogy hétfőn a román sajtó tele volt hisztérikus cikkekkel a magyar kormányfő „revizionista”, „irredenta” megnyilvánulásával.

Orbán Viktor egyébként megüzente a kritikusoknak, hogy „a foci nem politika”, és senki se lásson bele olyat, ami nincs.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?