Franciaország nyerte meg a női kézilabda-vébét

Franciaország női kézilabda-válogatottja 31-28-ra legyőzte Norvégia legjobbjait a világbajnokság döntőjében. Az olimpiai bajnok gallok történetük harmadik vb-címüket ünnepelték a dán-svéd-norvég rendezésű seregszemlén.

Fotó: IHF

Emlékezetes, hogy legutóbb 2021-ben is norvég–francia finálét rendeztek a vb döntőjében, akkor viszont a skandinávok 29-22-re nyertek. A címüket most nem sikerült megvédeniük, és ahogyan korábban a középdöntő során alulmaradtak a franciákkal szemben, úgy a vasárnap esti döntőben sem tudták megverni az ötkarikás bajnokokat.

Franciaország korábban 2003-ban és 2017-ben nyert vébét. Utóbbi seregszemlén szintén a norvégokat múlták felül a fináléban. Ugyanakkor 1999-ben, 2009-ben és 2011-ben és 2021-ben ezüstéremmel vigasztalódtak. Az örökrangsor élén a norvégok és az oroszok egyaránt négy aranyéremmel állnak.

A bronzéremért Dánia 28-27-re múlta felül a svédeket.

Fotó: IHF

A világbajnokság legértékesebb játékosa (MVP) a norvég Henny Reinstad lett, míg a cseh Markéta Jerábková a gólkirálynői címet érdemelte ki. A torna legjobb fiatal játékosa a német Viola Leuchter lett. A torna álomcsapatába Laura Glauser (Franciaország/kapus), Nathalie Hagman (Svédország/jobbszélső), Louise Burgaard (Dánia (jobbátlövő), Stine Bredal Oftedal (Norvégia/center), Estelle Nze Minko (Franciaország/balátlövő), Chloe Valentini (Franciaország/balszélső) és Linn Blohm (Svédország/beálló) kerültek be.

Ismeretes, hogy ez olimpiai kvalifikációs vébé volt. Franciaország a jövő évi párizsi ötkarikás játékok házigazdájaként automatikusan jegyet váltott a seregszemlére, ugyanakkor Norvégia Európa-bajnokként szerzett korábban kvótát. Dánia Eb-ezüstérmesként, Dél-Korea Ázsia-bajnokként, Angola Afrika-bajnokként, Brazília pedig Dél-Amerika bajnokaként biztosította be korábban részvételét az olimpiára. Az olimpiai pótselejtezőket jövő év áprilisában rendezik, Románia viszont a 12. helyen zárva a vébét nem kvalifikált arra a viadalra. Magyarország ugyanakkor részt vehet a tornán, mint ahogyan Svédország, Hollandia, Németország, Montenegró és Csehország is pályára lép tavasszal az ötkarikás szereplésért. Ők mind a mostani vébéről kvalifikáltak a pótselejtezőre, ugyanakkor a korábbi kontinentális tornákról Szlovénia, Spanyolország, Argentína, Kamerun és Paraguay is jogot nyertek arra, hogy megmérkőzzenek az olimpiai kvótáért.

A vb végeredménye: 1. Franciaország, 2. Norvégia, 3. Dánia, 4. Svédország, 5. Hollandia, 6. Németország, 7. Montenegró, 8. Csehország, 9. Brazília, 10. MAGYARORSZÁG, 11. Szlovénia, 12. ROMÁNIA, 13. Spanyolország, 14. Horvátország, 15. Angola, 16. Lengyelország, 17. Japán, 18. Szenegál, 19. Ausztria, 20. Argentína, 21. Szerbia, 22. Dél-Korea, 23. Ukrajna, 24. Kamerun, 25. Izland, 26. Kongó, 27. Chile, 28. Kína, 29. Paraguay, 30. Kazahsztán, 31. Irán, 32. Grönland.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?