Női kézilabda-vb: Drámai magyar győzelem a horvátok ellen, megvan az olimpiai selejtező

Hatgólos hátrányból fordított Horvátország ellen Magyarország női kézilabda válogatottja Göteborgban, ezzel kiharcolta az olimpiai selejtezőn való részvételt és tizedik helyen végzett a világbajnokságon. A 23–22-ős magyar győzelem után felszabadult ünneplés következett, érdemes kiemelni Böde-Bíró Blanka bravúrós védéseit, valamint Klujber, Győri-Lukács és Vámos remek teljesítményét is.

Véget érnek a középdöntők a svéd-norvég-dán közös rendezésű női kézilabda-világbajnokság hétfői játéknapján, ahol a fő kérdés magyar szempontból az volt, meglehet-e az olimpiai selejtezőt érő kilencedik vagy tizedik hely.

Fotók:  MTI/Illyés Tibor

A tegnapi nap folyamán a szlovénok és a brazilok is lejátszották utolsó csoportmeccsüket, előbbi válogatottnak negatív gólkülönbsége miatt nem maradt esélye a kilencedik helyre, a dél-amerikaiak pedig saját kontinenstornájuk megnyerésével korábban már kijutottak az olimpiára, tehát nem számított, megelőzik-e a magyar csapatot vagy sem. Románia és Lengyelország szintén negatív gólkülönbséggel várta az egymás elleni mérkőzést, így reális esélyről az ő esetükben sem beszélhettünk.

Golovin Vlagyimir együttese tehát úgy készülhetett Horvátország ellen, hogy a győzelem szinte garantáltan olimpiai selejtezős helyet jelent, minden más eredmény a remény végét. A mérkőzést Horvátország kezdte jobban, az első tíz percben csak Győri-Lukács Viktória tudott kapuba találni a magyar csapatból. Böde-Bíró Blanka védései kellettek ahhoz, hogy ezen a ponton csak 4–2-re vezessenek a horvátok.

Még jobban teljesített a másik oldalon Tea Pijevics, az első kilenc magyar kísérletből hatot hárított a hálóőr. Ilyen mutatók mellett nem meglepő módon nőni kezdett a különbség, Golovinnak időt kellett kérnie. A következő percekben sem javult fel jelentősen a magyar játékosok teljesítménye, Barisics góljával már 9–5 volt a horvátok előnye.

A következő percekben mindkét oldalon kevés gól esett, ez pedig egyértelműen a horvát válogatott malmára hajtotta a vizet. Klujber hetesével a félidő végéhez közeledve közelebb jött a magyar csapat, Márton Gréta viszont kihagyta az utolsó helyzetet, így 11–8-ra vezetett Ivica Obrvan csapata a szünetben.

A második játékrészt a magyar csapat hasonlóan rosszul kezdte, mint az elsőt, támadásban sokat hibázott, visszaállt az ötgólós különbség. Ezen a ponton nehéz volt elképzelni, hogy Klujberék visszazárkózzanak a mérkőzésbe, a horvátok gond nélkül őrizték előnyüket.

Böde-Bíró Blanka az első félidőhöz hasonlóan bemutatott néhány szép védést, a magyar emberelőnyöknek köszönhetően pedig csökkeni kezdett a különbség. Simon Petra első találatával már csak 19–17-re vezetett Horvátország tizenkét perccel a meccs vége előtt. Egyre inkább érződött a bizonytalanság Ivica Obrvan játékosain, az újabb támadásban elkövetett magyar hibák ellenére sem tudtak ismét ellépni.

Nyolc perccel a vége előtt még mindig két gól volt a különbség, Klujber Katrint viszont ekkor kiállították, a hetesből pedig betaláltak a horvátok. Az 56. percben 22–20 állt az eredményjelzőn, innentől kezdve minden támadás kulcsfontosságú volt. Blazsevics hibája után Klujber a másik oldalon hetesből talált be, egy gólosra csökkent a különbség.

Újabb büntetőből egyenlített a magyar csapat, Böde-Bíró újabb bravúrja után pedig a győzelemért támadhatott. Debreczeni–Klivinyi góljával össze is jött a vezetés, egy perccel a meccs vége előtt viszont Albeket kiállították és büntetőt dobhattak a horvátok. A magyar kapus újabb bravúrral hárított, Golovin időkérését követően pedig okosan húzta az időt a csapat. 23–22-re megnyerte a mérkőzést Magyarország, ezzel az olimpiai selejtezőt érő tizedik helyen végzett a világbajnokságon, Horvátország pedig kiesett.

A mérkőzéssel egyidőben Románia 27–26-ra legyőzte Lengyelországot, ez az eredmény viszont nem az olimpiai selejtező szempontjából a rossz gólkülönbségek miatt nem számított.

Korábban Szenegál Kamerunt, Japán Szerbiát verte meg egyforma eredménnyel, 22–20-ra.. A későbbi svéd-montenegrói, német-dán találkozók esetében biztos továbbjutók játszanak egymással a csoportelsőségért, ezzel kialakulnak a negyeddöntők párosításai.

Magyarország – Horvátország 23–22 (8–11)

Göteborg (Svédország)

Vezette: M. Garcia , M. Paolantoni ( Argentína)

Gólszerzők: Klujber K. (9), Győri-Lukács V. (5), Debreczeni-Klivinyi K. (3), Albek A. (2) , Simon P.(2), Szöllősi-Schatzl N., Vámos P., illetve D. Miloszavjevics (8),), Jezsics (4), Micsijevics (4), , N. Zadravec (2), C. Barisics (2), V. Blazsevics (2)

Szövetségi kapitányok: Golovin Vlagyimir (Magyarország), Ivica Obrvan (Horvátország)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?