Európai Játékok: Szőcs Berniék „oktattak” Magyarország ellen

A marosvásárhelyi Szőcs Bernadettel felálló román női asztanitenisz-válogatott bejutott az Európai Játékok elődöntőjébe, miután a negyeddöntőben lemosta az asztalról Magyarország legjobbjait. A párharc úgy zárult 3-0-s román győzelemmel zárult, hogy a magyarok szettet se nyertek. 

Nem volt egy súlycsoportban a román és a magyar női asztalitenisz válogatott csütörtök este a krakkói rendezésű Európai Játékok negyeddöntőjében. A tapasztalat és a tudás mellett a pillanatnyi forma is a románok mellett szólt, hiszen a két nappal korábban megrendezett női egyéni verseny arany- és bronzérmesét is felvonultató trikolórok a párharc egyértelmű esélyeseinek számítottak. Viorel Filimon vezetőedző nem bízott semmit a véletlenre, Szőcs Bernadette és Elizabeta Samara játszotta a két egyénit, miközben a páros küzdelmekben Samara mellett Adriana Diaconut nevezte. 

A lebonyolítási rendszer szerint épp a párosok nyitották meg az összecsapást, a román lányokat csak a csak a találkozó egy-egy rövidebb szakaszában tudta megszorítani a Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz kettős, ez pedig még a játszmagyőzelemhez sem volt elég.

Ezek után a párharc rangadójának, a két első számú játékos összecsapásának nagy tétje volt: Madarász Dóra esetleges sikerével nyílttá tehette volna a mérkőzést, ám ha Szőcs Berni nyer, akkor a románok már-már behozhatatlan előnyre tesznek szert. Az első két játszma végén, a fontos pillanatokban a marosvásárhelyi klasszis koncentrált jobban, s ugyan első látásra simának tűnik a 3:0-s győzelme – a harmadik etap amúgy tényleg az is volt – ezért a sikerért igencsak meg kellett izzadnia.

A románok 2:0-s vezetésénél már érezhető volt, hogy innen már nincs visszaút, pláne, hogy Nagyváradinak a nyolcszoros Európa-bajnok – persze ezüstből és bronzból is szépen gyűjtött – Elizabeta Samarát kellett volna megállítania, a román játékos azonban 34 évének minden rutinját előásva nem igazán adott esélyt a magyar játékosnak, ami a románok 3:0-s győzelmét is jelentette.

Szőcsék ezzel a győzelmükkel bejutottak az elődöntőbe, ahol a francia lányokat kell felülmúlniuk azért, hogy az aranyéremért játszhassanak. A másik ágon német–portugál párharc lesz.

Európai Játékok, asztalitenisz, női csapat, negyeddöntő
Románia–Magyarország 3:0
Samara, Diaconu–Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz 3:0 (6, 8, 4)
Szőcs Bernadette–Madarász Dóra 3:0 (11, 8, 4)
Elizabeta Samara–Nagyváradi Mercédesz 3:0 (8, 7, 5)

Kapcsolódók

Kimaradt?