Szexizmussal vádolnak egy osztrák újságot a Szőcs Bernadette-ről írt cikk miatt

Az osztrák sajtótanács azért kritizálja a Kronen Zeitung felső-ausztriai kiadását, mert a véleménye szerint az újság megsértette a sportoló személyiségi jogait és az osztrák sajtókódexet is a Szőcs Bernadette marosvásárhelyi asztaliteniszezőről szóló „A szépnek lenni nem elég" című 2020. december 10-án kiadott cikkében.

Szőcs Bernadette | Forrás: a sportoló Facebook-oldalaA cikkben többek között azt írták, hogy „többet igazgatta a vörösre festett körmeivel a frizuráját, mint amennyi pontot szerzett”, emiatt most szexizmussal vádolják az újságot – számolt be az Origo.

Az osztrák sajtótanács a női sportolókról szóló Kronen Zeitung-cikkben szexizmust és diszkriminációt lát. Úgy véli, hogy még a nyilvánosság előtt álló embereknek, például egy élsportolónak sem kell elfogadnia a megalázó jellemzéseket. A DerStandard beszámolója szerint a lap irrelevánsan és helytelenül írt a sportolóról, akit „csillogó újoncnak" nevezett.

A tanács szerint a sportteljesítményével kapcsolatos kritika a személyes sértések nélkül is kifejezhető lett volna. A „csillogó újonc” kifejezés, valamint a sportoló festett körmeire és frizurájára utaló sorok az érintett személy megjelenésére korlátozódnak - közölték. A tanács ezért a szerző által kifejtett kritikát irrelevánsnak és nem megfelelőnek minősítette. Emellett a cikket nőkkel szembeni diszkriminációnak nevezték. A szerző által választott szófordulatok szexista tartalommal bírtak, és a megfogalmazást elsősorban azért választották, mert az érintett nő volt. Az Etikai Kódex értelmében pedig a nemen alapuló bármilyen megkülönböztetés megengedhetetlen.

A Kronen Zeitungot arra kérte a sajtótanács, hogy önként számoljon be az etikai szabálysértésről.

Kapcsolódók

Kimaradt?