Asztalitenisz Eb Kolozsváron: Szőcs Berniék címvédőhöz illő magabiztossággal kezdtek

A magyar és a román női válogatott is győzelemmel kezdte meg szerdán a szereplését a Kolozsváron zajló asztalitenisz csapat Európa-bajnokságon. A fiúk versenyében a román válogatott két sikerrel még mindig „képben van” a továbbjutásért folyó csatában, ezzel szemben a magyar csapat - két vereséget elkönyvelve- már nem juthat negyeddöntőbe.

A kétszeres címvédő román női válogatott szerda délután Belgium ellen kezdte meg szereplését a Kolozsváron rendezett asztalitenisz csapat Európa-bajnokságon. Fotó: ETTUElsőként Szőcs Bernadette állt asztalhoz Nathalie Marchetti ellen, a marosvásárhelyi lány egy első szett elvesztése után megnyerte a következő hármat, és ezzel vezetéshez juttatta a házigazdákat. Elizabeta Samara ugyancsak négy szettben diadalmaskodott Margo Degraef fölött, így Daniela Monteiro Dodean feladata volt behúzni az utolsó strigulát Sara Devos ellen. 

„Nagyszerű kezdés ez számunkra, mert a hazai pálya nyomását nem könnyű elviselni, főleg az első mérkőzésen. Az elmúlt időszakban nagyon sokat játszottunk üres lelátók előtt, ezért a nézők visszatérését is meg kell szoknunk” – fogalmazott az ETTU-honlapjának Szőcs Bernadette. 

Sokkal nehezebb dolga volt a magyar női válogatottnak Horvátország ellen, mindent eldöntő ötödik összecsapásra volt szükség a győzelemhez.

A világranglistán 64. Madarász Dóra kezdett, aki a papírformát igazolva három szettben legyőzte a védekező stílusú Ivana Malobabicot (181.), utána azonban Póta Georgina (52.) váratlanul nehéz összecsapásra kényszerült Mateja Jeger (123.) ellen. A rivális már 2-0-ra vezetett a szetteket tekintve, a kétszeres Európa-bajnok magyar játékos innen fordított. A harmadik meccsen a csapat Eb-n újonc, idén egyesben magyar bajnok Imre Leila (614.) idegesen kezdett Petra Petek (348.) ellen, s bár 0-2 után a harmadik játszmát már szorosabbá tudta tenni, végül simán kikapott. Madarász is alulmaradt Jegerrel szemben, így Pótára várt a feladat, hogy Malobabic ellen megnyerje a magyaroknak a párharcot, s ő nem is hibázott. Ugyan az első szettet elvesztette a kellemetlen stílusú ellenféllel szemben, de utána átvette az irányítást, a legvégén egy maratoni labdamenetet megnyerve lezárta a meccset.

A háromcsapatos csoport harmadik tagja a honosított kínai játékosokkal felálló Portugália, amely a keddi nyitónapon 3-1-re verte a horvátokat, így a csütörtöki magyar-portugál csata lesz a csoportdöntő.

A román férfi csapatnak nagyon „bejött” Kolozsvár, Andrei Filimon tanítványai csütörtökön már a második győzelmüket is megszerezték Finnország ellen. A Magyarországon született, de finn színekben szereplő Oláh Benedek nagy csatára kényszerítette a kolozsvári Rareș Șipost, kettejük csatája felforrósította a hangulatot a BT Arénában. A döntő szettet a román fiúk nyerte, és ezzel vezetéshez juttatta csapatát. A másodikként asztalhoz lépő Ovidiu Ionescu gyorsan elintézte Sam Khosravit, majd Alex Naumi négy játszmában nyert Szőcs Hunor ellen. Ionescu második sikere már ne volt olyan sima, Oláh Benedek őt is öt szettes csatára kényszerítette.

Siposék csütörtök este 19 órától csatáznak a negyeddöntőbe jutásért Szlovénia legjobbjaival.

Nem adatik meg ez a lehetőség a magyar féficsapat számára, amely szerdán - a keddi horvátok elleni vereség után - második mérkőzését is elvesztette Csehország ellen.

Polansky előbb Szudit verte nagy csatában, majd valamivel könnyebben Majorost is legyőzte. Utóbbi meccsre már azt követően volt szükség, hogy Ecseki 2-0-s cseh vezetésnél megverte Martinkót. Azt megelőzően Jancarik és Majoros vívott nagy meccset, melyen végül a cseh játékos győzött 3-2-re. A csoport másik szerdai mérkőzésén a horvátok 3-2-re nyertek az olaszok ellen.

A magyar és a román csapatok mérkőzései:
férfiak, G csoport: Magyarország-Horvátország 0-3
férfiak, H csoport: Románia-Luxembourg 3-1
férfiak, G csoport: Magyarország-Csehország 1-3
nők, B csoport: Románia-Belgium 3-0
nők, E csoport: Magyarország-Horvátország 3-2
férfiak: H csoport: Románia-Finnország 3-1
csütörtök:
férfiak, G csoport: Magyarország-Olaszország 10.00
nők, E csoport: Magyarország-Portugália 16.00
nők, B csoport: Románia-Olaszország 16:00
férfiak: H csoport, Románia-Szlovénia 19:00
péntek: negyeddöntők 10.00
szombat: elődöntők 10.00
vasárnap:
női döntő 13.00
férfi döntő 16.30

A vasárnapig tartó csapat Eb-n a csoportok első helyezettjei jutnak a negyeddöntőbe, ahonnan már egyenes kieséses rendszerben zajlanak majd a küzdelmek. A döntőkre a hét utolsó napján kerül sor.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?