Erste Liga: vasárnap a Magyar Szuperkupával rajtol az idény

A tavalyi szezonban a Csíkszeredai Sportklub hokisai örülhettek | Fotó: Facebook/Csíkszeredai SportklubA magyar bajnok FTC-Telekom és a Magyar Kupa-győztes DEAC vasárnapi szuperkupa-mérkőzésével megkezdődik a jégkorong Erste Liga 2022/23-as idénye.

A rajtot felvezető keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a bajnoki pontvadászatnak szeptember 16-án tíz csapat vág neki. A három erdélyi klub - a címvédő Csíkszereda Sportklub, a Brassói Corona , valamint a Gyergyó HK - mellett hét magyar bázisú csapat, az FTC és a DEAC, valamint az UTE, a Dunaújvárosi Acélbikák, a DVTK Jegesmedvék, a Fehérvári Hoki Akadémia (FEHA19), továbbá a Budapest Jégkorong Akadémia HC néven futó korábbi MAC Újbuda alakulata az alapszakaszban négy kört, azaz együttesenként 36 találkozót játszik majd. A győriek idén már nem indulnak.

Az alapszakasz 1-6. helyezettje bejut a rájátszásba, a 7-10. helyezettek pedig selejtezőt vívnak a playoffba kerüléshez.

Szőke Álmos, az Erste Liga elnöke kiemelte, bíznak benne, hogy a korábbiakhoz képest még több kiszámíthatatlan, éles mérkőzést lesz majd, ami emeli a színvonalat, valamint a nézőszámot is.

Szabados Richárd, a liga alelnöke, a névadó Erste Bank Hungary Zrt. vállalati üzletágvezetője hangsúlyozta, szezonról szezonra emelkedik a színvonal, és most már a koronavírus-járvány sem befolyásolja a csarnokokba kilátogatók számát.

Ez lesz az első Erste Liga-szezon, amelyben már az új versenyszabályzat alapján licenc- és pontrendszer lép érvénybe. A szövetséget és a ligát az a cél vezérli, hogy tovább növekedjen a színvonal és a korábbiakhoz képest kiegyenlítettebb legyen a mezőny. Bevezették a játékosérték-pontrendszert, egy mérkőzésre maximum 56, minimum 18 pontnyi hokist lehet nevezni. Ezt az értékskálát minden évben felülvizsgálják, és a két szélső érték a tervek szerint közelíteni fog egymáshoz. A játékosok különböző pontokat kapnak. A légiósok - akiknek nincs állampolgárságuk a klubjuk székhelyéül szolgáló országban - egységesen minimum 3 pontot érnek, a 23 évnél fiatalabb hazai játékosok nullát, de ha például felnőtt válogatott kerettagok, akkor 1-et. A 23 évnél idősebb hazai hokisok pontszámát pedig magyar és külföldi szakemberek határozzák meg az előző három idényben nyújtott teljesítményük alapján, valamint, hogy milyen erős bajnokságban szerepeltek előzőleg. Kikötés az is, hogy egy találkozóra maximum 17 olyan játékost lehet nevezni, akiknek pontszáma meghaladja az 1-et. Ez alapján minden csapat rákényszerül, hogy foglalkoztasson fiatalokat is, és minden összecsapásra legalább öt U23-as hokist kell nevezni.

A klubok képviselői beszéltek az elvárásokról is. A Csíkszereda szeretné megvédeni a címét, hogy negyedszer is bajnok legyen, amivel egyedül lenne csúcstartó. Az FTC és a Gyergyó és a Brassó minimum a döntőig tervez eljutni, az UTE, a DVTK és a DEAC pedig a négy közé jutást célozta meg. A két akadémiai csapat, a Budapest JAHC és a FEHA AV19 abban reménykedik, hogy a "nagyok" dolgát minél jobban megnehezíti. Az elmúlt évek sereghajtója, a Dunaújváros szeretne a nyolcba kerülni.

Kapcsolódók

Kimaradt?