Erste Liga: a végső győzelem kapujában a Csíkszeredai Sportklub

Elképesztően izgalmas, rendkívül színvonalas mérkőzésen tett újabb lépést Erste Liga elsőségének megvédése felé a Csíkszeredai Sportklub a Ferencváros ellen szerda este Budapesten. A székelyföldiek érett, taktikus játékkal nyerték meg a döntő negyedik mérkőzését és egyetlen győzelem választja el őket a végső diadaltól.

Ha lehetett még fokozni a feszültséget, ami a két csapat döntő összecsapásait övezi, akkor azt a Ferencváros klubvezetése megtette. A zöld-fehér hivatalosságok gyakorlatilag mindenkinek nekimentek az elmúlt napokban, szerdán egyenesen a Magyar Jégkorong Szövetséget bírálták aktuális közleményükben.

Mindez szerencsére nem ment a játék rovására, az első két mérkőzés viszonylag gyenge színvonala után a keddi, budapesti meccs fantasztikus jégkorongot hozott és négygólos Sportklub-diadalt. Az FTC-nek a pályaelőny elvesztése után gyakorlatilag az életben maradásért kellett jégre lépnie, míg Beczéék győzelmük esetén a következő csíkszeredai mérkőzésen már bajnoki címet ünnepelhetnének.

Nem is cáfoltak rá a felek a tét nagyságára. Hihetetlen iramban és lendülettel estek egymásnak a csapatok. Nem hiányzotak a kemény összecsapások, az első percekben Fowlie és Taratukin például többször is összeakaszkodtak, és nem volt rest hozzátenni a magáét az egymeccses eltiltását kedden letöltő Becze Tihamér sem. A kilencedik perc hozta az első igazi hangrobbanást a lelátókon. Denis Kuljas elképesztő nagy gólt ragasztott Arany kapujába, az orosz tüzér alaposan belőtte a Tüskecsarnok kapuját, hiszen a harmadik meccsen, kedden kétszer is beköszönt (0–1). Ezzel a találattal a döntő során először szerezte meg a vezetést a Sportklub, eddig rendre a Ferencváros kezdett jobban. Fowlie és Taratukin addig kerülgették egymást, míg mindketten a büntetőpadon higgadhattak le. Több találat nem esett, vendégelőnnyel mehettek az első szünetre a csapatok.Fotó: FTC-Telekom

A második felvonás elején előbb Lapenkov volt túl kemény, majd Szkacskov hozta nehéz helyzetbe az övéit. Az alapszakasz legeredményesebb játékosa ugyanis az egyik játékmegszakítás során nemes egyszerűséggel hatalmasat csapott Tóth Gergő botjára, ami azonmód ketté is tört. A csatár jutalma kétperces kiállítás lett, amiből a Ferencváros megszerezte az egyenlítő gólt Kulmala révén (1–1). A 34. percben jött az első csíki emberelőny, amit Taratukin használt ki rutinosan (1–2). A harmad slusszpoénját Hajós Roland emberhátrányban szerzett találata jelentette. A ferencvárosi játékos kihasználta a Sportklub hátsó alakzatának bizonytalankodását és korongszerzés után némileg szerencsés gólt szerzett (2–2).

A záró harmad, ha lehet, még pazarabb játékot és elképesztő izgalmakat hozott. A Fradi kihagyott egy emberelőnyt, majd a játékrész feléhez érve ismét Taratukin villant a kapu előtt (2–3). A Ferencváros mindent bevetett, hatalmas energiát mozgósítottak a zöld-fehérek, azonban a Sportklub egyszerűen nem engedte kibontakozni a hazai támadásokat. Sofronék már a semleges harmadban elfojtották az akciók zömét, ha pedig mégis bejutottak a hazaiak Adorján kapuja elé, akkor mindig akadt valaki, aki megakadályozza a gólszerzést és a vendégek kapuvédője ezúttal is jó napot fogott ki. Gyorsan peregtek a percek, a hajrára lekorcsolyázott Arany Gergely, ám ebből a Sportklub jött ki jobban és Részegh Tamás üres kapus góljával végképp eldöntötték a meccset. (2–4).

A Csíkszereda úgy győzött a döntő két budapesti mérkőzésén, hogy az alapszakaszban még gólt sem szereztek az FTC ellen a Tüskecsarnokban. Apró momentum: míg egy nappal ezelőtt a rendezők zavarták meg hangos zenével a Sportklubot köszöntő székely himnusz dallamait, addig most a ferencvárosi hívek egy része nem bírt magával és füttyszóval, petárdázással adtak méltatlan körítést az ünnepélyes pillanatokhoz.

Győzelmükkel Beczéék egyetlen sikerre kerültek az Erste Liga-címük megvédésétől, amit szombaton, a Vákár Lajos Műjégpálya – vélhetően telt háznyi – közönsége előtt szerezhetnek meg.

Jégkorong Erste Liga, döntő 4. mérkőzés
FTC-Telekom – Csíkszeredai Sportklub 2–4 (0–1, 2–1, 0–2)
Budapest, Tüskecsarnok 2227 néző
Gólszerzők: Kuljas (9.), Taratukin (34. és 50.), Részegh T. (60.)  ill. Kulmala (31.), Hajós (39.)
Kapura lövések száma: 44–37
Kiállításpercek: 6, ill. 10 perc

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?