Erste Liga: újra Csíkszeredába került a bajnoki cím

Fotó: Pál ZoltánÖrömünnepet hozott a csíkszeredai szurkolók számára az Erste Liga döntőjének ötödik, szombati mérkőzése. A Csíkszeredai Sportklub hazai pályán védte meg bajnoki címét, miután 5–3-ra legyőzte a vendég FTC-Telekom gárdáját és 4–1-es összesítéssel megnyerte a párharcot.

Hatalmas várakozás előzte meg az Erste Liga döntőjének ötödik csíkszeredai mérkőzését. A Sportklubot egyetlen győzelem választotta el a végső sikertől, míg a Ferencváros az aranyérmes reményeinek továbbéléséért játszhatott. Már napközben hatalmas sor alakult ki a Vákár Lajos Műjégpálya jegypénztáránál, a szurkolók egy része csalódottan távozott, miután a meccs előtt bő órával elfogytak a belépők. Nem csoda, hogy a kezdés előtt sokan keresték kétségbeesetten a bejutás módját. Végül zsúfolásig megteltek a lelátók, a hazai szurkolók fantasztikus hangulatot teremtettek, igazi döntő-hangulatban kezdődött a mérkőzés. Fotó: Pál Zoltán

Az ünnepélyes korongbedobást Novák Károly-Eduárd, sportminiszter végezte el, majd kezdetét vette az összecsapás. A hazaiak nem sok időt hagytak ellenfelüknek a ráhangolósásra, a második percben Szkacskov révén vezetést szereztek, fokozva a már-már fokozhatatlannak tűnő hangulatot (1–0). Nagy iramú játékot láthatott a közönség, mindkét oldalon adódtak gólszerzési lehetőségek. A játékrész közepén Kuljas fegyelmezetlensége miatt négy percig emberelőnyben támadhatott az FTC, ám nem éltek a lehetőséggel a zöldek. Az utolsó percben egy vendégkiállítással viszont éltek a csíkiak, Karmeniemi korcsolyájáról került Arany kapujába a korong, a találatot Részegh Tamásnak írták (2–0).

Az első szünet után folytatódott a lendületes hoki, bőven adódtak helyzetek itt is ott is. A feszültség is érezhetően nőtt a pályán, ennek a következménye jó néhány kiállítás lett. A 29. percben Szkacskov duplázott, kettős emberelőnyben talált be a liga alapszakaszának pontkirálya (3–0).

A záró játékrészben nem a szép jégkorong dominált, a hazaiak vezetését nem veszélyeztette igazán az FTC, míg a székelyföldiek Stach révén újra betaláltak (4–0). A 47. percben Hajós harcolt ki magának egy 5 perc+végleges kiállítást. Látszott, hogy a vendégek egyre kevésbé tudják elviselni a hazaiak fölényét, míg hazai oldalon már mindenki a végső lefújást várta. Nagy Gergő nem lett népszerűbb a hazai hívek körében, miután felpattanó lövése telibe találta Láday Tamás arcát. Újabb kettős emberelőnyből növelte az előnyét a Csíkszereda, Sofron első döntőbeli gólját szerezte (5–0).

A végjátékra biztos előnye tudatában leeresztett a Sportklub, ezzel esélyt adott a Ferencvárosnak a zárkózásra, ám a végső kék-fehér győzelmet semmi nem veszélyeztette. Nagy Gergő duplája és egy szerencsétlen hazai öngól csupán szépségtapaszt jelentett a vendégeknek, a hazai örömünnepet már semmi nem ronthatta el (5–3). A négy nyert mérkőzésig tartó párharc végeredménye 4–1 a Csíkszeredai Sportklub javára, amely három egymást követő évben nyerte meg a magyar-román közös jégkorongbajnokságot. A döntő párharc legértékesebb játékosa David Stach lett, aki 5+4-gyel zárt a Ferencváros ellen. Rico Rossi | A szerző felvétele

Edzői értékelések:
Rico Rossi vezetőedző, Csíkszeredai Sportklub: "Fantasztikus volt a ma esti találkozó, mindig egyedi érzés, amikor bajnokságot nyer egy csapat. Lenyűgöz, hogy egy ilyen kisváros ilyen hatalmas jégkorong hagyománnyal büszkélkedhet. Számos elvárás volt felém és a csapat felé, amikor ide érkeztem, de eddig sikerrel vettük az akadályokat. A döntő legnehezebb pillanata Salló sérülése volt mindannyiunknak, mélyre kerültünk, de nagyon örülök, hogy a fiatal hátvéd jól van és mi is visszakapaszkodtunk. Egyértelműen a serleg magasba emelése a legjobb pillanata a szezonnak".
Fodor Szabolcs vezetőedző, FTC-Telekom: "A Csíkszereda nagyon ránk jött már a találkozó elején, az első harmadban nem találtuk a játékunkat. A második harmadban némileg jobbak voltunk, de a helyzeteink nem akartak bemenni. A végén kapaszkodtunk, de sajnos kevés volt már az idő. Tudtuk már a keretek kialakításánál, hogy a Csíkszereda papíron is nagyon erős, ezt pedig a gyakorlatba is át tudták ültetni. Bejutottunk a döntőbe, ezzel pedig 29-szeres magyar bajnokok lettünk, amire büszkék lehetünk. A papírformát végül nem tudtuk borítani a döntőben".

Örömszavak:

Hosszú szezon volt, de úgy gondolom, hogy a döntőben az első meccset kivéve felülmúltuk a Ferencvárost, sikerült dominálnunk, itthon pedig feltettük az i-re a pontot. Nagyon örülök! Az első mérkőzésen Salló Alpár sérülése hozott egy törést. Hála Istennek Alpár jól van, mi pedig végeztük a dolgunkat. Le az összes kalappal a fiúk előtt, megérdemelten nyertük meg idén is az Erste Ligát” – mondta Hozó Levente, a Csíkszeredai Sportklub másodedzője.

Nagyon megterhelő volt fizikálisan ez a szezon. Soha nem védtem egy idény alatt ennyi mérkőzésen. Egy ilyen széria alatt mindig nagyon nagyok az érzelmek és az indulatok. A Ferencváros játékosai is mindent megtettek azért, hogy megnyerjék a sorozatot, sportemberként mind ezt tesszük. Ilyen a jégkorong, ez egy kemény sportág. Örülök, hogy meg tudtuk nyerni!” - összegzett Adorján Attila, a Csíkszeredai Sportklub kapusa.Adorján Attila | A szerző felvétele

Fantasztikus érzés! Erről álmodoztam, amikor hazaigazoltam, hogy telt ház előtt, itthon leszünk bajnokok. Az összes Play Off-meccsünk nehéz volt, de úgy gondolom, hogy csapatként tudtunk együttműködni. Talán azt gondolták rólunk, hogy egy túlképzett, egyénieskedő csapat vagyunk, de bebizonyítottuk, hogy elöl- hátul és a kapuban is nagy teljesítményre vagyunk képesek. Úgy gondolom, a győzelmünkben nagy szerepe volt a kapusteljesítménynek. Most egyszerűen nem találok szavakat, olyan élmény, amit nagyon nehéz leírni szavakkal, nagyon boldog vagyok” – nyilatkozta Sofron István, a Csíkszereda magyar válogatott csatára.A szerző felvétele

Ezúttal semmi sem zavarta meg a székely himnuszt | A szerző felvétele

Jégkorong, Erste Liga, rájátszás, döntő, 5. mérkőzés
Csíkszeredai Sportklub–FTC-Telekom 5–3 (2–0, 1–0, 2–3)
Gólszerzők: Szkacskov (2. és 29. perc), Részegh T. (19.), Stach (42.), Sofron (50.), ill. Nagy G. (53., 60.), Tamminen (55.)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?